Упозорење Монстата: Подаци о попису становништва на друштвеним мрежама су лажни

Из Монстата су указали да је свако јавно изношење података, иза којих не стоји званична статистика, у супротности са Законом о попису становништва, домаћинстава и станова, као и покушај манипулације и урушавања поверења у пописни процес

Црногорска Управа за статистику (Монстат) апеловала је данас на поједине актере да не износе у јавност, како тврде, лажне информације о резултатима пописа и на тај начин доводе у јавност у заблуду.

Из Монстата је саопштено да подаци у вези са етничко-културолошким карактеристикама, који се износе на друштвеним мрежама нису резултат обрађених података из пописа и не одражавају истинито информисање, већ личне претпоставке појединаца и група.

Указали су да су наводи на друштвеним мрежама у вези са резултатима пописа становништва неистинити и подсећају да је сходно Закону о попису, публиковање резултата из пописа становништва, домаћинстава и станова 2023. године, искључиво у надлежности Управе за статистику, односно званичне статистике.

"Подаци у вези са етничко-културолошким карактеристикама, који се износе у јавност нису резултат обрађених података из пописа и не одражавају истинито информисање, већ личне претпоставке појединаца/група", поручују из Монстата.

Указали су такође да је свако јавно изношење података, иза којих не стоји званична статистика, у супротности са Законом о попису становништва, домаћинстава и станова, као и покушај манипулације и урушавања поверења у пописни процес.