Србија и Балкан

Макрон у Србији: Потписан уговор о набавци "рафала"; Србија не уводи санкције Русији (ВИДЕО)

Другог дана посете Макрон ће отићи у Нови Сад
Макрон у Србији: Потписан уговор о набавци "рафала"; Србија не уводи санкције Русији (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Председник Француске Емануел Макрон допутовао је данас у дводневну посету Београду, а на аеродрому Никола Тесла дочекали су га председник Александар Вучић, амбасадор Француске у Београду Пјер Кошар и амбасадорка Србије у Паризу Ана Хрустановић.

Након свечаног дочека испред Палате Србија и разговора "тет-а-тет" са председником Србије Александром Вучићем, двојица лидера присуствовала су церемонији размене потписаних билатералних докумената, укључујући и уговор о набавци 12 нових авиона "рафал".

Француски председник је поручио да поштује партнерство Србије са другим земљама - Русијом и Кином, али да је уговор о "рафалима" показатељ промена и европског духа Србије.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је поносан на политику Србије и одбијање да уведе санкције Русији.

Вучић је такође нагласио да је куповина "рафала" велика ствар за Србију. "Срећни смо што постајемо део 'рафал' клуба", рекао је председник.

Двојица лидера имала су дуге разговоре о свим стратешким питањима који ће се наставити и сутра, када ће француски председник обићи Нови Сад и Галерију Матице српске.

У плану је и обраћање двојице председника на Форуму о младима и вештачкој интелигенцији у компанији "Шнајдер електрик" у Новом Саду.

Према програму другог дана посете, биће организована церемонија откривања плоче поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла" у Београду и обраћање двојице председника.

Француски председник први пут је био у званичној посети Београду у јулу 2019. године када су две земље обележиле 180 година од успостављања дипломатских односа. Председник Вучић у званичној посети Паризу боравио је у априлу ове године.

Вучић и Макрон су се срели и током Олимпијских игара у Паризу, где је Вучић присуствовао пријему за светске лидере у Јелисејској палати.

  • 29. авг 2024 • 21:20

    21:20

    Макрон: Приступање Србије ЕУ није везано за Украјину

    Убрзање евроинтеграција Србије и Западног Балкана није везано за Украјину. Ми гледамо заслуге сваке земље чланице, рекао је француски председник Емануел Макрон.

    Он је указао да Србија на том путу има "проблем" решавања односа са Приштином, али је нагласио да је Србији место у ЕУ, као и да је потписивање уговора о "рафалима" добар корак у том правцу.

    Председник Србије нагласио је да Србија неће сутра, прекосутра постати члан ЕУ, али да чланство у Унији јесте наш стратешки пут.

    "Хоћемо ли ми ући сутра у ЕУ? Ја нисам преварант и лажов да кажем нашем народу - ми прекосутра постајемо члан ЕУ. То су мени глупости. Наравно да нећемо прекосутра постати члан ЕУ. Ни ове, ни следеће, ни оне тамо године нећемо да будемо члан ЕУ. И да ли су они луди за нама и одушевљени? Нама нису. Је ли то наш стратешки пут? Јесте. Али ни овде баш људи не скачу у небо када чују ЕУ и није то као што је некад било. Али без обзира на то, то јесте наш стратешки пут, немамо куд друго и не идемо нигде друго", поручио је Вучић.

    Казао је да зато треба да имамо прагматичан и рационалан приступ.

    "Шта је то што ми можемо да урадимо за њих, шта је то што они могу да ураде за нас, шта је то што је добро за наше грађане. И хвала председнику Макрону што је увек то разумео. И хвала му за оно што је рекао да ми када се не слажемо, али када кажемо да ћемо нешто да учинимо, да то и учинимо. Ваша реч мора да значи нешто у међународној јавности и мора да значи нешто међу политичарима. Ја сам срећан што наша реч значи када нешто кажемо", навео је Вучић.

  • 20:58

    Вучић: Не стидим се одлуке да не уведемо санкције Русији

    Француска нам пружа подршку на много начина. У много ситуација разумела позицију Србије која није лака ни једноставна, рекао је председник Србије Александар Вучић.

    Он је на питање новинара да ли се Србија куповином "рафала" удаљава од Москве и приближава ЕУ, поручио да је поносан на политику Србије и да зна да би француски председник Емануел Макрон волео да Београд уведе санкције Русији, али се то неће догодити.

    "Знам да би Емануел волео да уведемо санкције Русији, али се не стидим своје одлуке. Ја објашњавам своје потезе свом народу", рекао је Вучић.

    Србија, поручио је, подржава територијални интегритет Украјине и доживљава их као пријатељски народ.

    "Више смо хуманитарне помоћи дали него сви на Западном Балкану, па пута двадесет", истакао је Вучић.

    Напоменуо је и да је немогуће, што се тиче "рафала", да Србија пренесе технологију Русији.

    Разговори су, наводи, били тешки и и напорни, и "низашта не би дали транфер технологије".

  • 20:54

    Макрон о хапшењу Дурова: Нисам га звао на вечеру, нисам ни знао да долази

    Председник Француске Емануел Макрон поновио је вечерас поводом хапшења директора Телеграма Павела Дурова, да је "Француска земља која штити слободу говора и воли иновацију и предузетништво."

    Али, нагласио је Макрон, "код нас постоји подела власти и имамо правну државу коју контролишу независне судије."

    Он је нагласио да није знао да Дуров долази у Француску, што је нормално јер то не треба ни да зна.

    Опширније прочитајте овде

  • 20:51

    Макрон: Поштујем партнерство Србије са другим земљама, уговор о "рафалима" показатељ промене

    Поштујем суверенитет Србије и њено партнерство с другим земљама, али је уговор о "рафалима" отварање и промена и показатељ европског духа, рекао је француски председник Емануел Макрон.

    Гаранције постоје и имам поверење у њих, рекао је Макрон на питање да ли постоје гаранције да Србија неће послати нацрте авиона Русији.

  • 20:43

    Макрон: Забринути смо због једностраних потеза Приштине

    Председник Француске Емануел Макрон нагласио је да је нормализација односа Београда и Приштине саставни део процеса приближавања ЕУ.

    Он је честитао Србији на почетку спровођења Споразума из Охрида и поручио да је "забринут због једностраних потеза Приштине".

    "Пажљиво ћемо пратити како живи српска заједница на Косову", рекао је Макрон и додао да је његова порука, порука о одлучности и поверењу.

    "Наставићемо да подржавамо напоре у остваривању нормализације односа Београда и Приштине, што је кључно и за читав регион Балкана", рекао је он.

  • 20:35

    Макрон: ЕУ потребна јака и демократска Србија

    Председник Француске Емануел Макрон се на почетку обраћања захвалио председнику Вучићу на топлом дочеку и навео да му је драго што се са својом делегацијом вратио у Србију.

    "Желео бих да данас својим присуством поново упутим поруку пријатељства Француске Србији и да на најодлучнији начин изјавим да је вашој земљи место у Европи, Европској унији", рекао је Макрон.

    Европској унији је потребна јака и демократска Србија, додао је председник Француске.

    "Последњих година много тога је напредовало, али се и променило на међународној сцени. Наша сарадња доживела је нови узлет, што показују и разговори у Београду али и Паризу. Вашој земљи место је у Европској унији", поручио је Макрон.

  • 20:32

    Вучић: Макрон још једном показао поштовање према српском народу

    Председник Александар Вучић изјавио је данас да је председник Француске Емануел Макрон посетом Србији још једном показао поштовање према српском народу.

    "Много вам хвала што сте дошли у Србију и што ми још један пут показали поштовање према грађанима ове земље, према грађанима Србије, према српском народу. Ми у Србији то умемо да ценимо, умемо да поштујемо", рекао је Вучић.

    Он је оценио да је сарадња две земље неупоредиво успешнија него пре 10-15 година.

  • 20:28

    Вучић: Куповина "рафала" велика вест

    Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас потписан уговор о куповини 12 нових "рафала", заједно са пратећим логистичким пакетом.

    Уговор је вредан 2,7 милијарди евра и то је за нас огромна вест, рекао је Вучић.

    Он је оценио да ће нови авиони значајно повећати оперативне способности Војске Србије.

    "Срећни смо што постајемо део 'рафал' клуба", рекао је председник и захвалио се Макрону што је омогућио куповину авиона, нагласивши да то није било лако и да су данас преговарани последњи делови и пасуси уговора.

    "Некако сам ја данас успео да помирим интересе и срећан сам што смо ово могли вечерас да потпишемо. Верујем да ћемо имати добру сарадњу наших армија у будућности", рекао је Вучић.

    Вучић је рекао да ћемо "2024. и 2025. уплатити из буџета по 15 посто, по 421 милион евра. При томе нећемо повећати удео јавног дуга у БДП-у."

  • 20:25

    Потписан уговор о набавци авиона "рафал"

    У присуству председника Србије Александар Вучића и председника Француске Емануела Макрона у Палати Србија размењено је 12 потписаних документа о сарадњи две земље у више области, међу којима је и уговор о набавци авиона "рафал" и пратеће робе и услуга.

    Уговор о набавци авиона "рафал" и пратеће робе и услуга разменили су министар одбране Братислав Гашић и извршни директор и председавајући компаније "Дасо" Ерик Трапије.

  • 20:23

    Вучић: Настављамо разговоре о свим важним стратешким питањима

    Председник Србије Александар Вучић захвалио се француском колеги Емануелу Макрону на спремности и жељи да посети и неки други град у Србији, осим Београда.

    Двојица лидера ће сутра посетити Нови Сад.

    Настављамо разговоре о свим важним стратешким питањима, рекао је Вучић и захвалио се Макрону на подршци коју је Француска пружала Србији.

image