Курти се састао са НАТО званичником; Гофус: Некоординисане акције повећавају ризик од насиља

Курти је истакао важност продубљивања сарадње тзв. Косовских безбедносних и одбрамбених институција са Кфором и НАТО и континуиране координације

Некоординисано деловање, посебно на северу "Косова", могло би да повећа ризик од насиља, што угрожава безбедност свих грађана "Косова" и угрожава трупе Кфора, поручио је помоћник генералног секретара за операције НАТО-a Томас Гофус у изјави за РТК.

"Током протекле године повећали смо број војника на 'Косову', како бисмо се, нажалост, позабавили изазовнијим безбедносним окружењем и поновним избијањем тензија. Ово још једном показује брзу посвећеност Нато савезника и партнера одржавању безбедности дуж 'Косова' и Балкана уопште", рекао је Гофус.

Како каже, додавање војних трупа, које је тренутно неопходно, није решење за дугорочни мир на "Косову", већ је решење политичко.

"Од суштинске је важности да и Приштина и Београд буду конструктивно укључени у дијалог уз посредовање ЕУ како би се решила преостала питања. Настављамо да позивамо све стране да без одлагања имплементирају постигнуте споразуме. Као што смо видели, изненадне и некоординисане акције, посебно на северу 'Косова', могу повећати ризик од насиља, које угрожавају безбедност свих људи на 'Косову' и угрожавају трупе Кфора", рекао је.

Гофус је додао да то повећава забринутост НАТО-а и партнера за стабилност региона и "Косова" и безбедност његових трупа. Рекао је да војници Кфора остају привржени својим дужностима, посебно на северу 'Косова', уз редовне патроле и помно праћење ситуације на терену.

"Они раде без престанка да би ситуација била мирна, спроводећи мандат УН. То сам рекао свима са којима сам разговарао, да је важно имати координацију са НАТО-ом о низу питања, укључујући и мост на Ибру", казао је Гофус.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састао се са Гофусом, коме је захвалио за континуиран и позитиван допринос Мисије Кфора и НАТО-а као и за "посвећеност очувању мира и безбедности на Косову и региону".

Како је наведено из његовог кабинета, Курти је истакао важност продубљивања сарадње тзв. Косовских безбедносних и одбрамбених институција са Кфором и НАТО, као и значај континуиране координације.

Курти је рекао да социо-економски и демократски напредак "Косова" иде "руку под руку" са владавином закона и поретка, којој посвећеност остаје непоколебљива и на услузи свим грађанима без разлике.

Истакао је да је "Косово" за три године под, како је навео, "највећим безбедносним претњама из Србије" постигло највећи напредак у демократији и економији, док су одбијали претње и успешно управљали изазовима безбедности и мира.

"Ми штитимо не само грађане и територију, суверенитет и демократију, независност и слободу, већ и наш напредак и просперитет", рекао је Курти.