Србија и Балкан

Завршена Макронова посета: Француска је веран пријатељ Србије (без Косова)

Председници Србије и Француке Александар Вучић и Емануел Макрон свечано су открили плочу поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла"

Председник Француске Емануел Макрон завршио је дводневну посету Србији, а са председником Александром Вучићем је пре одласка свечано открио плочу поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла".

"Желим да вам кажем да је Француска пријатељ Србије и ја лично сам пријатељ Србије. Имамо разговоре на стратешком нивоу у свим секторима, привредним и културним. Ја мислим да смо суштински унапредили односе између Француске и Србије", истакао је француски председник током обраћања на аеродрому "Никола Тесла".

Макрон обишао је Галерију Матице српске у Новом Саду, где га је дочекао председник Вучић, заједно са председником Владе Србије Милошем Вучевићем и где су премијерно обишли нову сталну поставку, у којој је изложена национална уметност Србије од 18. до 20. века.

Председника Макрона су у Матици српској дочекали и председница Владе Војводине Маја Гојковић и министар културе Никола Селаковић, а делегацију ће са историјом и биографијом ове културне установе упознати др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС.

Нова стална поставка за грађане биће отворена од октобра ове године. Посета Макрона Матици српској наставак је развијања вековне француско-српске културне сарадње.

Макрон се, у пратњи председника Вучића, током обиласка Галерије упознао са највреднијим делима сталне поставке ове значајне институције културе за српски народ.

Директорка Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски представила је гостима најзначајнија уметничка дела изложена у Галерији.

"Да бисмо разумели будућност, морамо да разумемо нашу прошлост. Почели смо прво са прикупљањем портета знаменитих Срба, као и уметничка дела која представлају историју нашег града", рекла је она током обиласка.

Представила је неке од најстаријих слика у колекцији из 18. века.

Макрон и Вучић били су у прилици да виде вредна дела попут слике Милоша Обреновића како јаше на коњу, Доситеја Обрадовића, чувену слику Саве Шумановића - Морнар на молу, слику Паје Јовановића - Проглашење Душановог законика...

"Ускоро очекујемо постављање изложбе испирисане француском уметношћу", најавила је Палковљевић Бугарски и рекла Макрону да је Матица српска сјајно место за промоцију француске културе.

Србија и Француска обележавају 185 година од успостављања дипломатских односа.

Српски и француски лидер су се обратили и на Форуму о младима и вештачкој интелигенцији у компанији "Шнајдер електрик" у Новом Саду.

Подсетимо, првог дана посете, на церемонији размене потписаних билатералних докумената у Палати "Србија", у присуству председника Србије и Француске објављено је да су министар одбране Братислав Гашић и Ерик Трапије, извршни директор компаније "Дасо авијасион", потписали уговор о набавци авиона "рафал".

Француски председник први пут је био у званичној посети Београду у јулу 2019. године када су две земље обележиле 180 година од успостављања дипломатских односа. Председник Вучић у званичној посети Паризу боравио је у априлу ове године.

Вучић и Макрон су се срели и током Олимпијских игара у Паризу, где је Вучић присуствовао пријему за светске лидере у Јелисејској палати.

  • 30. авг 2024 • 15:54

    15:54

    Вучић и Макрон открили плочу поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла"

    Председници Србије и Француке Александар Вучић и Емануел Макрон свечано су открили плочу поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла".

    Вучић се захвалио Макрону на посети и указао на чињеницу да београдски аеродром бележи раст броја путника од 13 одсто, као и да очекује да ће њихов број ових прећи девет милиона.

    "Београдски аеродром је данас потпуно другачији, десетоструко модернији, лепши, садржајнији. Не бисмо то могли да урадимо без огромне инвестиције, без удела Француске, бескрајно им хвала на томе", рекао је председник Србије.

    Председник је Макрону пожелео да се што пре врати у Србију.

    Макрон је подсетио да је прошли пут био у Србији 2019. године и да је стекао увид у радове широких размера у претходних неколико година и поред инфлације, пандемије корона вируса и геополитичке ситуације.

    "Аеродром је данас много већи, добија међународну димензију и Француска жели да настави да буде уз вас. Велико ми је задовољство што сам данас овде и што сам могао да видим све што сте урадили", истакао је он.

  • 15:18

    Гујон: Вучић на пријему с Макроном запевао косовске песме

    Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију, Арно Гујон, током гостовања у Новом јутру на телевизији Пинк открио је важан детаљ са синоћњег пријема за председника Макрона и француску делегацију у вили "Мир", који је уприличио председник Србије Александар Вучић.

    "Био сам на пријему и за мене је био важан тренутак, када је председник Вучић, у пријатељској атмосфери узео микрофон и запевао косовске песме. То је било веома емотивно и оставило је утисак на све нас", рекао је Гујон.

  • 14:23

    Вучић приредио ручак у част Емануела Макрона на Петроварадинској тврђави

    Председник Србије Александар Вучић приредио је ручак у част председника Француске Емануела Макрона на Петроварадинској тврђави у Новом Саду и том приликом поручио да је срећан што је имао прилику да председнику Француске покаже најбоље што Србија има да понуди.

    "Срећан сам што сам председнику Макрону могао да покажем најбоље и најлепше што Србија има да понуди, а то су свакако и овај поглед са Петроварадинске тврђаве и војвођански специјалитети. Француска је позната као земља туризма, добре хране и вина, а ја сам убеђен да наша Војводина, својим непрегледним пољима, берметом и куленом, али и културном разноликошћу, може да стане поред једне Провансе и да се не постиди. Још једном, добродошли у нашу лепу Србију председниче Макрон. Осећајте се као код куће", написао је Вучић на свом званичном Инстаграм налогу.

  • 12:33

    Макрон: Заједно треба да инвестирамо више него данас

    Председник Француске Макрон је рекао да Србија има важну улогу у Светском партнерству за вештачку интелигенцију.

    Макрон је рекао да му је велико задовољство што може о томе да разговара са председником Александром Вучићем, са предузетницима, истраживачима и студентима.

    "Ми смо увек овде у некој чудној ситуацији. Требало би да говоримо интелигентно и да будемо кредибилни о нечему што, у ствари, ови људи у публици знају боље од нас. Ја ћу онда у неколико речи да вам кажем која је наша визија. Ако смо ми овде да разговарамо заједно о вештачкој интелигенцији, то је зато што Србија има ту важну улогу у Светском партнерству за вештачку интелигенцију и председава групом коју смо поставили у оквиру ОЕЦД-а. И та група би требало да координише разговоре о овој теми", рекао је Макрон на форуму.

    Навео је да ће у фебруару следеће године Француска организовати самит о АИ у Паризу са студентима, предузетницима и истраживачима.

    Макрон је нагласио да су на форум у оквиру француске делегације дошла позната предузећа и старапови који раде на развоју вештачке интелигенције и дигиталне економије.

    "Као и предузеће Суез које је извршило револуцију у начину свог рада користећи дигиталне иновације. Потписали смо јуче споразум да буде носилац једног амбициозног пројекта. Имамо пуно пројеката који су део наше сарадње, као и билатералне стипендије. У априлу следеће године имаћемо четврти француско-српски форум иновација", навео је Макрон.

    Поручио је да имамо јаке везе између две државе, али да треба сада да размислимо шта ћемо радити у будућности.

    "Потписали смо и један споразум јуче који је носилац једног амбициозног пројекта. Све што смо јуче потписали нам омогућава да наше везе буду боље структуиране. Европљани то све гледају са дистанце, Кинези и Американци много више инвестирају", нагласио је Макрон.

    "Имамо капацитете, имамо могућности. Кинеским моделом вештачке интелигенције влада Влада Кине. Имамо амерички модел који развијају приватне фирме, то је другачије и видимо то на разним темама. Имамо предузетнике који одлучују о томе. Да ставимо човека у центар свега што се дешава, то је нешто што карактерише Европу и то треба да применимо на вештачку интелигенцију, да она буде у служби нечега што је наш колективни итерес", додао је.

    Како је рекао, заједно треба да, не каскамо више, да инвестирамо више него данас, да достигнемо ниво Кине и САД, а онда и да дефинишемо правила како ћемо о овој теми разговарати на светском нивоу.

    "То би требало да буде засновано на три С, прво је наука (science). Друго С је стандард, потребан нам је заједнички стандард. Треће С (solutions) су решења, потребно је да имамо заједничка решења, која ће бити отворена, то је важно и да имамо европска решења. Главни ризик наш је да зависимо од стандарда и решења која неће бити европски", рекао је Макрон.

  • 12:26

    Вучић: Све је засновано на иновацијама

    Председник Вучић је рекао је на Форуму о вештачкој интелигенцији "Иновирајмо заједно у ЕУ" да је Србија председавајућа групи земаља, која се шири у оквиру глобалне иницијативе за вештачку интелигенцију, да ће 2025. године бити прва председавајућа на форуму, као и да ће то бити прилика да се донесу нове инвестиције везане директно за вештачку интелигенцију.

    Он је рекао да Србија још није урадила ни 5Г мрежу, али да верује да ће наредних дана и недеља кренути и у тај посао.

    Вучић је додао да Нови Сад има добар Технички факултет и још неколико добрих факултета, који дају изузетно талентоване људе, због којих имамо успеха у комплетном ИКТ сектору, и да верује да ће и у њих да се више улаже у будућности.

    "Да добијемо још више студената свршених који су бриљантни и који представљају будућност наше земље", рекао је Вучић.

    Истакао је и да је посебно важно што се налазе у Новом Саду, где је седиште фирме "Шнајдер електрик", а чији је мото да сваки човек има право да има приступ електричној енергији и да зато улажу много у мрежу електричне енергије.

    "Зато су неки од најинвентивнијих система овде осмислили и све је засновано на иновацијама, науци, вештачкој интелигенцији, свему ономе што не познајемо довољно, али имамо срећом велики број младих и талентованих људи који су ту да нам помогну. Тај таленат можемо и морамо да развијамо и улажемо у њега много више", рекао је Вучић и захвалио се Макрону на заједничким програмима са Француском које можемо да користимо да би у томе успели.

    "Хвала вам што сте овде, на једном месту које је изузетно значајно за нас и представља модерну инвестицију, али и које ће нам производима много тога донети", поручио је Вучић Макрону.

  • 12:20

    Вучић и Макрон стигли у компанију "Шнајдер електрик"

    Француски председник Емануел Макрон и председник Србије Александар Вучић стигли у компанију "Шнајдер електрик“ где ће се обратити на Форуму о младима и вештачкој интелигенцији.

  • 12:18

    Вучић: Поносан сам због прилике да великом пријатељу Србије Макрону будем домаћин у Галерији

    Председник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон уписали су се у Књигу почасних гостију Галерије Матице српске у Новом Саду, а Вучић је написао да је поносан што је могао да буде домаћин француском председнику у посети Галерији најстарије српске културне установе.

    "Веома сам поносан због прилике да великом пријатељу Србије председнику Макрону будем домаћин у посети Галерији Матице српске која, скоро два века афирмише српску културу у Европи и свету. Посебно ме радује што сам имао прилику да му покажем изванредну колекцију српског сликарства, међу којима дела Уроша Предића, али и радове Саве Шумановића, Милана Коњевића и Петра Добровића, који су били наша спона са париском школом сликарства", написао је Вучић на својој Инстаграм страници.

  • 12:13

    Макрон: Дивно видети јасну илустрацију везе Србије и Француске

    Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас након посете Галерији Матице српске у Новом Саду да је импресивно видети све те уметнике и да му је представљало задовољство што је био у Галерији.

    "Обавезао сам се да са председником Вучићем дођемо у Галерију у Новом Саду. И као што сам рекао тиму и директорки, једино ми је жао што не могу да останем дуже и морам да кажем да је импресивно видети све те уметнике, где видимо какав је начин на који нација размишља и како се остварује кроз уметнике. Задовољство ми је што сам био овде", рекао је Макрон за РТС.

    На питање да ли је раније знао о односу српске и француске уметности, Макрон је одговорио да је био свестан те везе и нагласио да је дивно и уживо видети јасну илустрацију те везе.

  • 11:09

    Макрон обилази нову поставку Галерије Матице српске

    Председници Србије и Француске ће се кроз дела многих уметника прво упознати са историјом Галерије од њеног оснивања 1847. године до 2022. године када је обележен јубилеј 175 година од оснивања.

    Посматраће и хронологију националне уметности, од 18. до 20. века, а обилазак ће завршити посматрањем најзачајнијих уметничких дела у колекцији Галерије Матице српске.

    Нова стална поставка биће за грађане отворена од октобра ове године.

image