Србија и Балкан

Сарацин: Београд и Приштина морају бити спремни за компромисе који нису лаки

Немачки изасланик најавио је да ће у оквиру Берлинског процеса, и у октобру долазити у посете региону
Сарацин: Београд и Приштина морају бити спремни за компромисе који нису лакиwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Београд и Приштина морају бити спремни на компромисе и постизање споразума који за њих можда неће бити лаки, поручио је на крају своје посете "Косову" специјални представник Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин, а преноси "Репортери".

Сарацин је на прес-конференцији на приштинском аеродрому најавио да ће у сусрет састанку у оквиру Берлинског процеса у октобру бити још његових посета региону.

"Желимо да направимо нешто веће у октобру и наредних недеља ћу бити у целом региону, после Приштине, да припремим конкретне резултате за грађане на Западном Балкану, како бисмо заједно кренули напред и имали конкретне резултате. За то нам је потребан компромис, а понекад и воља за уступцима како би се договорили политички споразуми који можда неће бити лаки за Србију или Косово", рекао је Сарацин.

Додао је да "одлази помало забринут" што се још није стигло до те тачке.

"Одлазим помало забринут што нисмо стигли до те тачке. Ако не постигнемо боље резултате да кренемо ка самиту 14. октобра, бринем да нећемо остварити циљ – да дамо снажан сигнал да су регионална сарадња, заједничко регионално тржиште и Берлински процес формат који успева да донесе конкретне резултате грађанима", рекао је Сарацин.

Како је рекао, од свих у региону ће тражити да омогуће "у име воље за компромисом, да се постигну резултати за слободан проток робе, људи, трговине широм региона, на заједничком путу ка ЕУ".

image