Стевандић: Декларација донета на Свесрпском сабору није само слово на папиру

Народна скупштина Српске на 10. редовној седници, одржаној 2. јула, усвојила је Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и Закључке у вези с том Декларацијом

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић отворио је данас у Бањалуци округли сто на тему "Практични значај Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа".

Народна скупштина Српске на 10. редовној седници, одржаној 2. јула, усвојила је Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и Закључке у вези с том Декларацијом.

Декларацију је усвојила и Народна скупштина Србије.

Представници српског народа из Србије и Републике Српске, као и представници Срба из региона и света, на Свесрпском сабору у Београду, донели су Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Стевандић је истакао да Декларација донета на Свесрпском сабору није само слово на папиру које је усвојено на седницама парламената Српске и Србије, већ има животни значај.

Истакао је да је најзначајнији део Декларације њена практична примена, јер је то жив документ који ће бити спровођен.

"Од њеног доношења до данас завршен је део финансирања ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине и радови увелико напредују. Завршена је изградња Дома здравља у Станарима, коју је у потпуности финансирала Србија и који ће у понедељак бити отворен у присуству највиших званичника Србије", најавио је Стевандић пре почетка округлог стола посвећеног Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Додао је да су организоване бројне научне конференције, док су министри из Српске и Србије већ усагласили заједничке програме.

"Ради се на усаглашавању наставних програма, као и на договарању практичних пројеката који ће запослити људе, покренути инфраструктурне и друге радове. То је најлепша димензија Декларације, која је можда једини заједнички документ у историји Републике Српске и Србије који није остао на протоколарном нивоу, већ се на њему свакодневно ради", истакао је Стевандић.

Додао је да је значајно и да научна заједница прати развој овог документа.

"Реч о нечему што сутра треба да буде сведочанство времена у којем смо на најпаметнији могући начин, практично, научно, стручно, политички и на крају крајева братски почели да реализујемо све што је предвиђено", навео је Стевандић, пренела је РТРС.

Он је додао да је организатор округлог стола Истраживачки центар Бањалука, те да у његовом раду, између осталих, учествују еминентни професори са бројних факултета из Српске и Србије.