Украјина спушта рампу: Кијев од јануара зауставља "Дружбу"

Украјинци неће више дозвољавати транзир руске нафте и гаса у ЕУ

Украјина ће следеће године зауставити транзит руске нафте и гаса у ЕУ, рекао је саветника шефа канцеларије Владимира Зеленског, Михаил Подољак, а преноси украјинска "Страна".

"Од 1. јануара 2025. године, нафтовод 'Дружба', преко којег су земље попут Словачке, Чешке и Мађарске добијале руску нафту, престаће са радом", рекао је Подољак.

Истовремено, он тврди да је Украјина спремна да учествује у транзиту енергената, ако било која земља сматра потребним да прими казахстански или азербејџански гас.

У марту је украјински министар енергетике Герман Галушченко рекао да украјинске власти не планирају да обнове уговор о транзиту гаса са "Гаспромом", који истиче крајем 2024. године.

У Европи, међутим, не журе да ставе тачку на ово питање, а како је рекао заменик министра спољних послова Михаил Галузин у разговору за "РИА Новости", Русија намерава да настави енергетску сарадњу са земљама које су за то заинтересоване.

Траса снабдевања преко гасне мерне станице Суџа у Курској области тренутно је једина за транзит гаса из Русије преко Украјине у Европу. "Гаспром" је овом рутом прошле године испоручивао око 15 милијарди кубних метара годишње, што је износило 4,5 одсто укупне потрошње у ЕУ .