Србија и Балкан

Линта: Власти у Загребу, Сарајеву и Приштини опструишу решавање питања несталих Срба

Главни разлог опструкције јесте чињеница да би решавањем питања несталих Срба био демаскиран лажни наратив о српској агресији на Хрватску и БиХ и терору над Албанцима на Косову и Метохији
Линта: Власти у Загребу, Сарајеву и Приштини опструишу решавање питања несталих Срба© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Власти у Загребу, Сарајеву и Приштини плански опструишу решавање питања несталих Срба, рекао је поводом Међународног дана несталих лица, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

"Главни разлог опструкције јесте чињеница да би решавањем питања несталих Срба био демаскиран лажни наратив о српској агресији на Хрватску и БиХ и терору над Албанцима на Косову и Метохији, као и кривици Србије за ратове на простору бивше Југославије", истакао је Линта у саопштењу.

Он је навео да се, према подацима Међународног комитета Црвеног крста, на подручју бивше Југославије трага за још најмање 9.567 несталих лица, од чега су више од трећине Срби.

"Више од 4.000 посмртних остатака је ексхумирано, али још није идентификовано, од којих је око 3.000 у БиХ, око 900 у Хрватској и око 300 на Косову и Метохији", навео је Линта.

Према његовим речима, на подручју Хрватске има више десетина познатих гробних места са посмртним остацима више од 200 Срба, а хрватска власт 29 година од завршетка рата опструише њихову ексхумацију.

На подручју БиХ Институт за нестала лица у Сарајеву блокира тражење, ексхумацију и идентификацију посмртних остатка Срба, односно води политику дугогодишњег намерног игнорисања српских жртава, истиче Линта и наводи да Република Српска трага за 1.646 лица, а да је процес расветљавања судбине несталих Срба у застоју већ 15 година.

Линта такође указује да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти блокира рад Радне групе за нестала лица јер власт у Приштини не жели да говори о српским жртвама и негира злочине које је починила тзв. ОВК.

Велику одговорност сноси и међународна заједница, јер нема политичке воље да се изврши притисак на Сарајево, Загреб и Приштину, наводи Линта и истиче да није могућа истинска нормализација на простору бивше Југославије без расветљавања судбине свих несталих, кажњавања оних који су чинили бруталне злочине без обзира на националну припадност и једнаког поштовања свих жртава.

image