Србија и Балкан

Посета Ристића Белорусији: Постигнути договори о унапређењу сарадње у области телекомуникација

Радна посета завршена је сусретом са Његовим високопреосвештенством митрополитом минским и заславским Г.Г. Венијамином, патријарашким егзархом Руске православне цркве у Белорусији. Министар Ристић изразио је посебну захвалност на благослову да се у белоруској престоници Минску изгради црква посвећена Светом Сави
Посета Ристића Белорусији: Постигнути договори о унапређењу сарадње у области телекомуникација© TANJUG/MIT/

Током радне посете Белорусији, делегација Министарства информисања и телекомуникација Србије, предвођена министром Дејаном Ристићем, договорила је са Министарством комуникације и информатизације Белорусије унапређење сарадње у области телекомуникација, размени искустава у области поштанског саобраћаја, као и и даље оснаживање сарадње две земље у овим секторима.

У саопштењу Министарства наводи се да је посета је реализована 28. и 29. августа на позив белоруске стране.

Делегација српског министарства разговарала је са белоруском делегацијом на челу са министром Константином Константиновичем Шуљганом о томе да постоји простор и обострана спремност за даље унапређење и оснаживање сарадње две пријатељске земље у широј области телекомуникација, као и могућност за заједнички наступ на трећим тржиштима.

У делегацији Белорусије били су и заменик министра Павел Николаевич Ткач, помоћник министра Наталија Анатовљева Алешкевич, генерални директор "Белтелекома" Алексеј Александрович Ивашкин, генерални директор "Белпочта" Светлана Викторовна Јуркевич, ректор "Белоруске државне академије комуникације" Андреј Олегович Зеневич и други.

Белоруска страна изразила је интересовање ЈП "Белтелеком" за успостављање сарадње са "Телеком Србија"АД.

Делегација Министарства је обишла индустријски парк "Велики камен" и том приликом се упознала са радом водећих белоруских телекомуникационих компанија.

Делегација Министарства информисања и телекомуникација обишла је главни прерадни центар "Белпочте" и у пратњи генералне директорке гђе Светлане Викторовне Јуркевич детаљније се упознала са радом овог јавног предузећа.

Том приликом, договорено је потписивање меморандума о сарадњи ЈП "Пошта Србије" и ЈП "Белпочта" којим ће додатно бити унапређена две пријатељске земље у области поштанског саобраћаја.

Делегација је посетила и Парк високих технологија и састала се са његовим руководством, са којим је договорено јачање сарадње у области телекомуникација и разматране могућности за реализацију заједничких пројеката.

Посета је завршена сусретом са митрополитом минским и заславским Г.Г. Венијамином, патријарашким егзархом Руске православне цркве у Белорусији.

Министар Ристић изразио је посебну захвалност митрополиту на благослову да се у белоруској престоници Минску изгради црква посвећена Светом Сави.

Делегација је обишла и Државни музеј историје Великог отаџбинског рата и детаљније се упознала са током и последицама Другог светског рата на белоруској територији.

Такође, чланови делегације Министарства обишли су и Народну библиотеку Белорусије и директору ове установе културе Вадиму Францевичу Гигину уручили већи број књига на српском језику са циљем обогаћивања фонда "Сербике" у оквиру белоруске Народне библиотеке.

Поред тога, на позив домаћина, министар Ристић је положио венац на Споменик победе који чува успомену на хероје страдале у Другом светском рату.

Обе стране оцениле су ову посету веома садржајном и успешном, те констатовале да је њеним садржајем и постигнутим договорима дат снажан импулс унапређењу сарадње две пријатељске земље у области телекомуникација и поштанског саобраћаја.

image