Србија и Балкан

Како је Курти коментарисао Макронову изјаву? "Залажемо се за мир и безбедност свих грађана"

Макрон је синоћ поручио да је Париз забринут због једностраних потеза тзв. Косова који, како је истакао, не шаљу добар знак
Како је Курти коментарисао Макронову изјаву? "Залажемо се за мир и безбедност свих грађана"© Antoine Gyori/Corbis via Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, изјавио је данас, коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона да је Париз забринут због једностраних потеза тзв. Косова, да тамошња влада примењује законе и настоји да осигура јавни ред, мир и безбедност за све грађане "Косова" без разлике, преноси "Економија онлајн".

Курти је нагласио да Косово такође жели блиску сарадњу са међународном заједницом, укључујући и Француску, коју, истиче, сматра веома важним савезником.

"Ми владамо законом, јавним редом, у исто време залажемо се за мир и безбедност за све грађане без разлике", изјавио је Курти, и то баш данас када је суд у Приштини осудио још једног Србина, овог пута С.З. на пет месеци затвора због, ни мање ни више, него вербалног деликта.

"У том аспекту желимо и блиску сарадњу и међународну подршку, укључујући ту, наравно, Француску, коју сматрамо савезником и веома важним партнером у ЕУ и НАТО", додао је Курти. 

Председник Француске Емануел Макрон поручио је синоћ да је Париз забринут због једностраних потеза тзв. Косова који, како је истакао, не шаљу добар знак, додајући да ће његова земља и даље пажљиво пратити услове у којима живе Срби на КиМ и да остаје привржена формирању ЗСО.

Макрон је, у заједничком обраћању са председником Србије Александром Вучићем, навео да је нормализација односа Београда и Приштине саставни део процеса приближавања Европској унији, о чему се много разговарало у више главних градова Европе.

Указао је да то питање неће бити решено без компромиса са обе стране и ако не буде политичке храбрости да се постигне решење.

image