Србија и Балкан

Пленковић: Наши "рафали" сигурно неће бити на нивоу оних који ће бити испоручени Србији

Одлука Србије да набави 12 "рафала" говори да је наша куповина била сјајна, стратешка, одбрамбена и финансијска одлука, рекао је хрватски премијер новинарима у Вировитици
Пленковић: Наши "рафали" сигурно неће бити на нивоу оних који ће бити испоручени Србији© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Хрватски премијер Андреј Пленковић коментарисао је данас то што је Србија од Француске купила 12 нових авиона "рафал" и додао да опрема и системи коју имају хрватски "рафали" сигурно неће бити на нивоу оних који ће бити испоручени Србији.

"Одлука Србије да набави 12 'рафала' говори да је наша куповина била сјајна, стратешка, одбрамбена и финансијска одлука", рекао је Пленковић новинарима у Вировитици.

Купљени "рафали" су, казао је, дигли хрватско ваздухопловство.

"Опрема и системи коју имају хрватски 'рафали' сигурно неће бити исти и на том нивоу на којем ће бити 'рафали' које ће Француска испоручити Србији”, рекао је Пленковић, а пренео је Танјуг извештај хрватских медија.

У Београду је јуче током посете француског председника Емануела Макрона потписан уговор о куповини 12 нових авиона типа "рафал". Вредност овог уговора је 2,7 милијарди евра.

Хрватска је раније од Француске купила такође 12, али половних "рафала", а првих шест јој је испоручено крајем априла ове године.

На потписивању уговора о набавци француских борбених авиона, речено је да ће наша земља добити најсавременији модел који је тренутно у употреби у француској војсци, док је хрватска купила нешто старију верзију "рафала" Ф3.

image