Србија и Балкан

Преминуо Бора Ђорђевић: "Не веруј им, сине, и поносан буди"

Легенда српског рокенрола се неколико дана борио за живот у Клиничко-болничком центру у Љубљани, где је примљен због компликација у вези с опструктивном болести плућа
Преминуо Бора Ђорђевић: "Не веруј им, сине, и поносан буди"© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Чувени српски рок музичар и певач групе "Рибља чорба", Борисав Бора Ђорђевић, преминуо је у 72. години, саопштила је ова група на друштвеним мрежама.

Рођен 1. новембра 1952. године у Чачку, великан српског рокенрола почео је да се бави музиком већ с 13 година, као певач и басиста групе "Хермелини". Поред свирања с великим бројем бендова, Борино одрастање пратиле су и многе невоље.

У том периоду, чувени певач би са друштвом проваљивао у установе "богаташа" како би могао да приушти инструменте, које је куповао у Београду. Због ових активности је као гимназијалац провео седам дана у истражном затвору, а затим избачен из гимназије у Чачку. Борина породица се сели у Београд, где наставља школовање у Петој гимназији. 

Године 1972, Бора Ђорђевић добија улогу у рок опери "Исус Христ суперстар" коју је адаптирао Саша Радојчић. У наредним годинама, Борино име постаје све проминентније на домаћој музичкој сцени захваљујући његовом раду у оквиру група попут "Заједно" и "Сунцокрет", али и сарадњи са великим бројем других истакнутих музичара. 

Крајем седамдесетих година, Бора се већ истиче као текстописац, са песмама које је написао за Здравка Чолића, "Генерацију 5", Неду Украден, Ђорђа Марјановића, Оливеру Катарину, Мишу Марковића и многе друге.

Након три месеца проведена у групи "Рани мраз" с Ђорђем Балашевићем, Бора 1978. године оснива нову групу са својим познаницима из групе "СОС", коју ће назвати "Рибља чорба" по тадашњем београдском сленгу за менструацију.

"Рибља чорба" достиже велику популарност практично одмах по оснивању, а Борин песнички дух већ са дебитантским албумом групе, "Кост у грлу", већ се показује као "проблематичан", наиме због стиха "попиј све седативе" песме "Мирно спавај" који су протумачени као да промовишу конзумирање дроге. 

Са вртоглавим растом популарности Боре и "Рибље чорбе" у наредном периоду расте и пажња коју власти посвећују Бориним текстовима, што је, између осталог, довело до тога да СУБНОР Сарајева, скопске општине Карпош, и Бездана поднесу захтев да се трећи албум групе, "Мртва природа", забрани због текста песме "На западу ништа ново."

Године 1985, дискографска кућа "Југотон" је чак одбила да штампа албум "Истина" због текстова песама "Погледај дом свој, анђеле", "Снаге опозиције", "Ало" и "Дворска будала". Упркос томе, албум објављује ПГП РТБ, а он ће остати запамћен као један од најбољих албума Рибље чорбе али и најзначајнијих албума југословенског рока.

Бора ће наставити да гази по жуљевима социјалистичких власти, и у једном тренутку ће му чак бити суђено због "вређања радног народа Југославије", али је оптужница одбачена.

Поред музичке каријере, Бора Ђорђевић је објавио осам књига, а за књигу поезије "Пусто острво" је добио награду академије "Иво Андрић".

За уметничке заслуге, председник Србије Александар Вучић је 2021. године одликовао Ђорђевића Орденом Карађорђеве звезде првог степена, а недавно је добио Орден части са златним зрацима од председника Републике Српске Милорада Додика. Такође је проглашен за почасног грађанина родног Чачка.

image