Србија и Балкан

Милатовић: Црна Гора још није проходала

Пре четири године, на парламентарним изборима 2020. власт је изгубила Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића
Милатовић: Црна Гора још није проходала© R. R./ATAImages

Црна Гора је, четири године након 30. августа 2020. године, слободнија и безбеднија држава, оценио је председник државе Јаков Милатовић, наводећи да је тај датум суштински важан јер је направљен први корак ка демократској транзицији власти.

Милатовић је, на панел дискусији "30. август – четири године касније", који је организовало Друштво за истраживање политике и политичке теорије, рекао да је Црна Гора од 1878. до 2020. године имала суштински четири режима, за које је заједнички квази-ауторитарни начин владања.

"У том смислу 30. август је суштински важан, јер је то био први корак ка једној демократској транзицији власти, која је била насушно потребна Црној Гори", рекао је Милатовић.

Како је казао, транзиција власти почела је 30. августа победом на парламентарним изборима, настављена је кроз подгоричке изборе у октобру 2022. године, а окончана председничким изборима прошле године.

Милатовић је навео да је то каква је Црна Гора данас након те транзиције, питање за људе који су сада на власти.

"Црна Гора је данас дефинитивно слободнија и безбеднија", рекао је Милатовић.

Он је казао да је Црна Гора 30. августа у демократском смислу почела да учи да хода.

"Мислим да смо били превише оптимистични да ћемо преко ноћи проходати, ови изазови са којима се данас суочавамо мислим да су управо учење ходања. У демократском смислу још нисмо проходали", истакао је Милатовић.

Лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић оценио је да је 30. август најважнији датум у политици Црне Горе.

"Зато што је тада дошло до прве демократске, мирне смене власти. Парламент постоји од 1905. године и никада се није изабрао на демократским изборима и никад се власт до 2020. године није мењала на изборима", казао је Абазовић.

Како је оценио, највећа тековима 30. августа је то што су грађани схватили да имају суверенитет и да је права моћ њихова.

Абазовић је навео да је 30. август разбио политичке монополе у Црној Гори.

"Мислим да сада ми учимо демократске кораке, имамо много изазова. Данашња Црна Гора је боља него прије 30. августа и гора је него што ће бити у наредном периоду", додао је Абазовић.

Према његовим речима, до 30. августа у Црној Гори практично није постојао нормалан политички живот.

Абазовић је рекао да Црна Гора нема дугу демократску традицију и да је било логично да се не може одмах успоставити систем који ће бити одржив и функционалан.

"Најважније је да, када се дешавају промене након дуго година, промене не изазивају сукобе и да се транзиција изведе на иманентан начин, што се десило у Црној Гори. Кроз све три Владе од 30. августа 2020. године“, навео је Абазовић.

image