Србија и Балкан

Терор на Космету: Курти кида последње институционалне везе Срба са државом Србијом

"Циљ је да нам још више загорачају живот, да нас на овај начин натерају да се покупимо и одемо. Ово је окупација. Како ми да пустимо децу напоље, на улицу, да се играју поред људи са дугим цевима и под фантомкама, је ли ово живот“, питају Срби са севера КиМ
Терор на Космету: Курти кида последње институционалне везе Срба са државом Србијом© TANJUG/ STR

Овде је све преплављено специјалцима. Осим у зградама Привремених органа, они су на раскрсницама, по градским улицама, на путевима. Једна група је у кругу КБЦ у Митровици, на све стране су дуге цеви, фантомке, просто, окупација. Сви смо узнемирени, уплашени, једноставно, ово постаје неиздрживо. Децу не пуштамо из кућа, и они који су до сада трпели сад ће почети да размишљају о одласку.

Овако вечерас Срби из Северне Митровице и Звечана са којима смо разговарали описују ситуацију у својим градовима после најновијег упада Куртијевих специјалаца у зграде Привремених органа у четири српске општине на северу - Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.

Иако је из тзв. косовске полиције која спроводи акцију саопштено да мета овог пута није болница у Северној Митровици, једна група полицајаца упала је поподне у болнички круг и у зграду вешераја ове здравствене установе.

Полицајци који су упали у зграде привремених органа износе из канцеларија документацију и компјутере. Специјалне јединице упале су и у зграду у Бошњачкој махали близу главног моста у којој се налазе просторије Фонда ПИО, Косовско-митровачки управни округ, Центар за социјални рад као и канцеларије Владе Србије за КиМ.

"Све су ово јако важне институције за нас. Посебно Центар за социјални рад где су људи могли да се обрате, да затраже једнократну помоћ, оброк из социјалне кухиње. Веома је важан и Фонд ПИО, потребе хиљада људи да регулишу права из ове области, канцеларије привремених органа због разних потврда, решења уверења...Сад ћемо за било који папир који нам затреба како бисмо регулисали неко своје право, морати у Рашку, Врање, Куршумлију. Овде је заиста све теже и теже, постаје неиздрживо", понављају наши саговорници из Митровице и Звечана који из чистог страха одбијају да им објавимо имена.

"Ово је окупација"

Око 18 сати полицајци који су упали у зграде, у Северној Митровици скинули су са зида таблу са ознакама Привременог органа.

"Циљ је, наравно, веома јасан. Са једне стране да се прекину и последње институционалне везе Срба са севера са својом државом Србијом, и са друге стране, ништа мање важно да нам још више загорчају живот, да нас на овај начин натерају да се покупимо и одемо. Ово је окупација. Како ми да пустимо децу напоље, на улицу да се играју, како уопште да живимо, је ли ово живот достојан човека", настављају наши саговорници.

Подсећају да су јуче отворене просторије Поште Косова на шеталишту у Северној Митровици. Прекјуче је у најстрожем центру града, на десет метара од споменика Кнезу Лазару отворен и први маркет чији су власници Албанци, а у току је преузимање од стране Албанаца и других зграда, канцеларија, просторија у центру Северне Митровице.

Пре тога су забрањене КМ таблице на северу, возачке дозволе, забрањена је употреба динара, прекинут је платни промет, затворене су филијале Поште Србије и Поштанске штедионице. Почетком године, у општинама јужно од Ибра затворен је низ канцеларија привремених органа Србије на КиМ, од Горе, до Истока, Клине, Пећи. Против седморо Срба отворена је кривична истрага.

"Затварањем привремених органа 'престају да раде институције, нема народних кухиња, нема материјала за наше болнице, оне не могу да спроведу никакве јавне набавке, нема могућности да студенти приме стипендије, нема новца за студентске мензе, нема могућности да болнице обезбеде материјалне трошкове, а и наше образовне установе. Нема могућности да пољопривредна газдинства добију семенски материјал, механизацију, набаве било шта", рекао је пролетос Игор Симић из Српске листе после серије затварања привремених органа у српском систему на КиМ.

Питање је дана или недеља када ће се на удару наћи преостале канцеларије Привремених органа у још неколико општина јужно од Ибра.

"Сада није више питање хоће ли, него само када ће се на удару наћи и КБЦ у Северној Митровици, домови здравља у преостале три општине на Северу, као школе у четири општине. То су наше последње институционалне везе са државом Србијом. Можете само да замислите ко ће нас и како лечити кад се то деси, ко ће нам учити децу и какву ће историју рецимо, и на ком језику учити наши ђаци. Тешко до 'зла бога', а још тежи дани тек долазе", кажу данас поподне наши саговорници, Срби са севера КиМ.

"Албанцизација у пуном замаху. Нас је све мање, истовремено гради се или ће убрзо почети изградња кућа за 250 албанских породица овде око града, око Звечана. Хтели да признамо или не, чупају нам душу, преузели су, корак по корак, само срце Севера, много сам забринут шта ће бити са нама. Ово више није ни гето, ово је класична окупација", каже један од наших саговорника из Северне Митровице.

image