Србија и Балкан

О'Брајен: САД подржавају суверенитет БиХ, казнићемо свакога ко иде против Дејтона

Наставићемо да користимо све доступне алате, укључујући санкције, како бисмо бранили наше интересе, држећи одговорним оне који се баве антидејтонским активностима, укључујући господина Додика и његове помагаче, поручио је амерички дипломата
О'Брајен: САД подржавају суверенитет БиХ, казнићемо свакога ко иде против ДејтонаGetty © Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc

Помоћник државног секретара САД Џејмс О'Брајен истакао је данас да САД "снажно подржавају суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ" и да ће користити све доступне алате против, како је рекао, оних који се баве антидејтонским активностима, укључујући и председника Републике Српске Милорада Додика.

"Наставићемо да користимо све доступне алате, укључујући санкције, како бисмо бранили наше интересе, држећи одговорним оне који се баве антидејтонским, коруптивним или антидемократским активностима, укључујући господина Додика и његове помагаче. Те активности само штете грађанима БиХ, укључујући становницима Републике Српске, и треба да престану", навео је О'Брајан на платформи Икс.

Он је додао да ће "они који им помажу бити на удару санкција".

"Амбасадор Марфи представља Владу САД. Он и његов тим у Сарајеву, Бањалуци и Мостару спроводе америчку спољну политику и бране интересе САД-а у БиХ. Наша амбасада је објаснила ризике од санкција свим заинтересованим странама, и, као што сам недавно рекао, исто радимо у земљама широм света. Сви амерички званичници ће наставити да наглашавају ове ставове", додао је О'Брајен.

Претходно је Додик више пута поменуо америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, рекавши да се он меша у унутрашња питања у БиХ и да "количина лажи која је у последње време пласирана из Амбасаде САД не може да се упореди ни са једним ранијим периодом, када је постојало бар неко достојанство у њиховом обраћању".

"До сада није било ниједног амбасадора који је толико личног унео у све то, толико сујете која га уништава у смислу да мора бити главни и изнад свега, а Српска се томе потпуно супротставила", истакао је Додик недавно. 

image