ЕУ: Акција Приштине доводи у опасност крхку безбедносну ситуацију; Еулекс: Пратимо ситуацију

Иако се обавезала на деескалацију, Приштина је ем то прекршила ем се оглушила на све позиве из Уније да обустави радње које нарушавају безбедност, поручује Мисија ЕУ на Космету

Мисија ЕУ на Косову саопштила је да је Унија разочарана због континуираног недостатка координације Приштине са међународним партнерима, као и да акција тзв. косовске полиције против канцеларија које подржава Србија у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доводи у опасност крхку безбедносну ситуацију на терену.

Како се наводи у саопштењу делегације ЕУ у Приштини, издатом након јучерашњег упада тзв. косовске полиције у зграде Привремених органа Владе Србије у општинама на северу КиМ, Еулекс је одмах распоређен да надгледа извођење ове операције, која није била координисана са ЕУ и међународним партнерима.

Делегација ЕУ у Приштини подсећа да се Приштина обавезала на деескалацију, као и да је Унија више пута позивала Приштину да избегава било какве радње које би могле негативно да утичу на безбедност људи на терену, али да је Приштина игнорисала те позиве.

"ЕУ жели да понови да би тренутна операција полиције против канцеларија које подржава Србија могла довести до даље ескалације ионако нестабилне ситуације. Предвиђено је да се канцеларије које подржава Србија решавају и решавају у оквиру дијалога који води ЕУ. Очекујемо да се Косово и Србија позабаве и реше отворена међусобна питања у дијалогу који води ЕУ", закључује се у саопштењу.

Портпарол ЕУ Петер Стано оценио је да најновији једнострани и некоординисани кораци приштинских власти на северу ризикују даљу ескалацију, те поделио на Иксу саопштење делегације ЕУ у Приштини, те оценио 

Еулекс: Пратимо ситуацију у складу с мандатом

Мисија Еулекс саопштила је да прати ситуацију на северу Косова и Метохије у складу са својим мандатом.

Мисија је тако одговорила на питање Танјуга да ли су били упознати са акцијом тзв. косовске полиције која је упала у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

"У складу са нашим мандатом пратимо ситуацију. Такође вам скрећемо пажњу на саопштење које је издала Канцеларија ЕУ у Приштини", наводи се у одговору Еулекса.