Србија и Балкан

Министарка Ђукић Дејановић: Све спремно за почетак школске године, више ћемо неговати емпатију

Министарка просвете је најавила да ће се у овој школској години кроз нови информациони систем Здравитас пратити моторне активности ђака од трећег разреда до краја средње школе
Министарка Ђукић Дејановић: Све спремно за почетак школске године, више ћемо неговати емпатију© FOTO TANJUG/ Ministarstvo prosvete/

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је све спремно за почетак школске године и да је циљ да се у школама још више негује дијалог, разумевање различитости и емпатија.

"Прошле године, нажалост, после трагедије у школи 'Владислав Рибникар', ми смо давали упутства школама како да изгледа први месец рада. Ове године такође сугеришемо да први радни дани почну дијалогом између наставника и ученика о томе како је протекао распуст, а не баш одмах провером знања. Да се тек онда крене по програмима које смо усвојили и које ћемо читаве године евалуирати", рекла је Славица Ђукић Дејановић за Танјуг.

Она је најавила да ће се у овој школској години кроз нови информациони систем Здравитас пратити моторне активности ђака од трећег разреда до краја средње школе, како би се на време уочиле и отклањале евентуалне, како је рекла, неправилности код деце.

"Наставићемо са програмом 'Заједно и безбедно кроз детињство' у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, у погледу безбедности и подизања нивоа знања деце. Ватрогасци и полицајци кроз радионице и дијалоге са децом приближиће све оне ризичне ситуације које је потребно да дете зна како би била боља његова безбедност у школи и на путу до школе и од школе", навела је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, ове године је планирано да се ученицима подиже ниво знања кроз мултисекторске приступе и међупредметне активности из области менталног здравља и репродуктивног здравља.

"Трудићемо се да дијалог, разумевање различитости, емпатија и даље буду неговани и буду један од циљева наставника и деце. Посебно ће нам бити важно да кроз отворене родитељске састанке приближавамо ставове родитеља и наставника како би деца имала јединствене поруке за своје одрастање", рекла је министарка просвете.

image