Министарка Ђукић Дејановић: Све спремно за почетак школске године, више ћемо неговати емпатију

Министарка просвете је најавила да ће се у овој школској години кроз нови информациони систем Здравитас пратити моторне активности ђака од трећег разреда до краја средње школе

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је све спремно за почетак школске године и да је циљ да се у школама још више негује дијалог, разумевање различитости и емпатија.

"Прошле године, нажалост, после трагедије у школи 'Владислав Рибникар', ми смо давали упутства школама како да изгледа први месец рада. Ове године такође сугеришемо да први радни дани почну дијалогом између наставника и ученика о томе како је протекао распуст, а не баш одмах провером знања. Да се тек онда крене по програмима које смо усвојили и које ћемо читаве године евалуирати", рекла је Славица Ђукић Дејановић за Танјуг.

Она је најавила да ће се у овој школској години кроз нови информациони систем Здравитас пратити моторне активности ђака од трећег разреда до краја средње школе, како би се на време уочиле и отклањале евентуалне, како је рекла, неправилности код деце.

"Наставићемо са програмом 'Заједно и безбедно кроз детињство' у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, у погледу безбедности и подизања нивоа знања деце. Ватрогасци и полицајци кроз радионице и дијалоге са децом приближиће све оне ризичне ситуације које је потребно да дете зна како би била боља његова безбедност у школи и на путу до школе и од школе", навела је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, ове године је планирано да се ученицима подиже ниво знања кроз мултисекторске приступе и међупредметне активности из области менталног здравља и репродуктивног здравља.

"Трудићемо се да дијалог, разумевање различитости, емпатија и даље буду неговани и буду један од циљева наставника и деце. Посебно ће нам бити важно да кроз отворене родитељске састанке приближавамо ставове родитеља и наставника како би деца имала јединствене поруке за своје одрастање", рекла је министарка просвете.