Србија и Балкан

Вучић на панелу GLOBSEC 2024: Нисам оптимистичан поводом придруживања Србије ЕУ (ВИДЕО)

У дискусији учествовао је и председник Црне Горе Јаков Милатовић који је поручио да је његова држава "уморна од трчања маратона"
Вучић на панелу GLOBSEC 2024: Нисам оптимистичан поводом придруживања Србије ЕУ (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић учествовао је на панелу "Придруживање Западног Балкана ЕУ" где је поручио да није оптимистичан у вези са придруживањем Србије ЕУ.

"Наши интереси су с времена на време различити од оних у ЕУ. Можда ће неко од нас постати члан 2030. године, али је 2028. превише близу", саопштио је Вучић.

У дискусији учествовао је и председник Црне Горе Јаков Милатовић који је поручио да је његова држава уморна од трчања маратона и да се надају да ће бити следећа чланица ЕУ у 2028.

Вучић је пожелео срећу Црној Гори, али поручио да не верује да ће се њихове жеље остварити.

"Имамо различите процене о будућности ЕУ али сви желимо да будемо део ЕУ, али нисмо сигурни како ће ситуација изгледати у земљама чланицама. Очигледно је да Украјина и Молдавија добијају моментум, а истовремено постоји једна јавна исцрпљеност унутар ЕУ на тему проширења", додао је Вучић.

Он је додао да Србија мора да спроведе бројне реформе, али да ће и ЕУ ће морати да прихвати чињеницу да имамо различите погледе на одређена питања, одређене проблеме које треба да решимо.

"Нисам дошао никога да лажем, хтели сте да кажем да ћемо бити (чланица ЕУ до 2028), а нећемо. Неће се то догодити, не желим да лажем свој народ. Ви сте рекли да Украјинци треба да буду победници, ја сам рекао у реду, али видећемо да ли ће тако бити. Кажем оно што мислим и на жалост чини ми се, да сам у бројним случајевима био у праву", рекао је Вучић.

Милатовић је, са друге стране, истакао да су Србија и Црна Гора две различите државе, и истакао да се за разлику од Србије Црна гора у потпуности усагласила са спољном политиком ЕУ, да користи евро и да је већ двадесет година чланица НАТО-а.

Председник Србије борави у Прагу, где учествује на Глобалном безбедносном форуму GLOBSEC 2024.

Вучић се претходно састао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, председником Финске Александром Стубом, а имао је и одвојен састанак са Билчиком.

Поводом навода да има "специјалан однос са Владимиром Путином" и да већ друго "игра на две опције", Вучић је рекао да са председником Русије није разговарао већ две и по године.

"Ми имамо традиционално добре односе са Русијом и тога се не стидим, али нема две опције. Ми смо на европском путу", рекао је Вучић наглашавајући да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције Русији, али да је више пута осудила акције Русије у Украјини.

Вучић je изјавиода не верује да ће земље кандидати из региона постати чланице ЕУ пре 2030. година, додавши да ће до те године Украјина бити прва следећа земља која ће се придружити Унији.

"Након тога, верујем да ће Србија, Албанија, Црна Гора и надамо се, ако Бугари дозволе (Северној) Македонији да се придружи, верујем да ће се и они придружити, али након што се Украјина придружи. То је оно у што ја верујем, видећемо да ли сам у праву или не", рекао је Вучић на панелу "Придруживање Западног Балкана ЕУ" који је организован у оквиру Глобалног безбедносног форума "ГЛОБСЕЦ 2024" у Прагу.

На констатацију другог учесника панела, председника Црне Горе Јакова Милатовића, да Србија шаље нејасне поруке где жели да буде, Вучић је одговорио да и данас има врло јасну поруку о европском путу, али и да су многи људи из региона, заједно са неким другима, увек инсистирали на томе да та порука није довољно јасна, јер се то уклапало у њихов наратив.

"Не бисте ви били толико добри да не постоји неваљала Србија", рекао је Вучић.

На опаску модератора да је председник Србије данас разговарао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, Вучић је саопштио да се нису сложили, али да Фон дер Лајенова разуме његову позицију. 

"Не, нико се не слаже са мном, али сви разумеју моју позицију, никога не лажем и говорим свима која је позиција Србије. Имао сам одличан разговор са њом, разговарали смо о свим питањима, око зелених коридора, нашли смо заједнички именитељ, иако не знам ништа о кластерима и бирократским стварима, мислим да ћемо отворити кластере до краја године", рекао је Вучић.

Он је истакао да верује да у Украјини мора да се успостави мир, и да би то пре свега ишло на руку Украјинцима, али да то нико у Европи не жели да чује.

image