Србија и Балкан

Вучић из Прага: Неозбиљно је да кажем да ћемо бити члан ЕУ до 2028. године (ВИДЕО)

Председник Србије је истакао да је на свим састанцима разговарао и о ситуацији на Косову и Метохији
Вучић из Прага: Неозбиљно је да кажем да ћемо бити члан ЕУ до 2028. године (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

Задовољан сам разговорима у Прагу, обновили смо старе и направили нове контакте, видећемо јасан пут Србије ка ЕУ до краја године, али неозбиљно је да кажем да ћемо бити у ЕУ до 2028, поручио је председник Србије Александар Вучић.

"Сви мислимо да Кина има значајну и можда одлучујућу улогу у успостављању мира у свету, у складу са тим ћемо размењивати ставове и наду. Упутићемо молбе Кини да се што пре укључи у решавање међународних проблема, саопштио је Вучић поводом бројних билатералних састанака у којима је данас учествовао.

Председник Србије борави у Прагу, где учествује на Глобалном безбедносном форуму GLOBSEC 2024.

Вучић се претходно састао са председником Чешке Петром Павелом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајеновом, председником Финске Александром Стубом, а имао је и одвојен састанак са послаником у Европском парламенту Владимиром Билчиком.

"Са свима сам разговарао о Косову и Метохији, са Лајчаком је то дефакто била једина тема. Важно је то што су и ЕУ и САД осудили Куртијево понашање, важно је што Кфор држи чврсто своје позиције поводом моста на Ибру. Не разумем шта је крајњи резултат акција приштине осим провокације Србије", саопштио је Вучић.

У овом тренутку представници Српске листе имају разговор са Квинтом у Приштини. Верујем да ће пренети своју забринутост, додао је Вучић.

"Ми ћемо да радимо са нашим народом. Они ће сва своја примања да добијају, како год. Наставићемо да инвестирамо што је могуће више и покушаћемо да чувамо мир и опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Али мислим да је, ако постоји у свим овим лошим стварима једна ситница која није лоша, то је та да полако али сигурно цео свет почиње да разуме ко је тај који стварно и суштински прави проблеме у региону", закључио је Вучић.

Председник Србије је најавио "још једну велику посету" - председника Израела Исака Херцога.

Он је одговарајући на питање новинара у Прагу како коментарише то што је немачки канцелар Олаф Шолц обишао радове на отварању рудника литијума у Немачкој у финишу изборне кампање, рекао да је то разлика између нас и њих и да је Шолц пред народом рекао да је то перспектива за земљу.

"Он је у финишу капање отишао да отвара радове на руднику литијума, и да каже народу да је то будућност. Он није имао било какве сукобе, било какве проблеме. Он зна да је то јасан сигнал немачкој индустрији да ће да иде напред. Да ће Мерцедес, Фолксваген, моћи да раде најбољи посао за Немачку и њене грађане", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ми уместо да будемо захвални што имамо литијум на нашој територији, ми имамо људе који са, како је навео председник, "што мање знања, површности, али више сујеверја" објашњавају како ће наша деца да имају две главе и то без иједне чињенице.

"Ми Срби ћемо понекад у инат своје будућности и своје деце да изаберемо најгори пут за нас, не по први пут у историји. Даћу све од себе да то не буде тако", додао је председник.

Уколико, како је рекао, имамо све гаранције за здравље људи и за пуну заштиту животне средине, без тога неће да разговара о копању литијума.
"Ускоро ме очекују разговори са Рио Тинтом, нека се припреме добро, па ћемо полако. Дуго ћемо да разговарамо, много је месеци пред нама. Имамо и ми неке сумње, видећемо. Оно што је важно је да наша земља гура снажно напред", рекао је он.

Истакао је да нисмо ове године имали среће са пољопривредом због суше и то је један од разлога зашто нећемо да имамо толико висок раст.

"Али наша индустрија носи раст, наше технологије, ИКТ сектора. Индустријска производња нам изузетно добро расте. Имаћемо значајан раст", рекао је он.

image