Србија и Балкан

Институт за српску културу Лепосавић о упаду косовске полиције: Удар на српско културно наслеђе

Напад на Институт није само физички упад већ и директан удар на српско културно наслеђе и мултикултурални суживот", поручују из Лепосавића
Институт за српску културу Лепосавић о упаду косовске полиције:  Удар на српско културно наслеђе© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/bs

Након насилног и незаконитог упада у просторије Института за српску културу у Лепосавићу, полиција тзв. Косова наставља да држи овај простор под опсадом, чиме озбиљно угрожава опстанак институције и безбедност њених запослених, саопштио је Институт за српску културу Приштина – Лепосавић.

У саопштењу се наводи да је током напада такозване косовске полиције однета драгоцена рачунарска опрема, неопходан инвентар и, вероватно, кључни документи, "све пажљиво сакривено у црним кесама".

"Овај акт вандализма, који је праћен пљачком и скрнављењем културних добара, јесте део шире кампање усмерене против српског народа и његовог богатог културног наслеђа. Институт за српску културу, као жариште научног истраживања и чувар непроцењивих културних вредности, представља не само стуб српске заједнице на Косову и Метохији већ и важан део европског културног простора", додаје се у саопштењу.

Институт наводи и да је та институција деценијама уназад била посвећена очувању и промоцији српске културе, историје и језика, пружајући непроцењив допринос разумевању наше заједничке европске баштине.

"Напади на институције културе су напади на наше колективно сећање, на наше идентитете и на нашу способност да живимо заједно у миру и поштовању различитости. Овај чин насиља није само напад на српски народ већ је и ударац у темеље демократских вредности и владавине права. Институт за српску културу, који има кључну улогу у очувању културног и историјског наслеђа
српског народа на КиМ, представља симбол континуитета и отпора брисању српског идентитета и културе у овом региону. Напад на Институт није само физички упад већ и директан удар на српско културно наслеђе и мултикултурални суживот", поручују из Лепосавића.

Институт напомиње да апелује на међународну заједницу да осуди, како се наводи, "овај срамни чин" и предузме све неопходне мере како би се заштитила ова важна институција и омогућио наставак њеног рада.

"Такође, позивамо све људе добре воље да се уједине у одбрани културе и толеранције, јер само заједно можемо да изградимо бољу будућност за све", поручили су из Института.

Институт за српску културу Приштина – Лепосавић, основан 1987. године, деценијама је незаобилазно упориште у очувању богатог и слојевитог културног наслеђа свих народа који су вековима коегзистирали на Косову и Метохији.

С посебним фокусом на српску културу, Институт је систематски прикупљао, анализирао и чувао непроцењиве материјалне и нематеријалне доказе о прошлости овог региона.

image