Србија и Балкан

Бернака са делегацијом Српске листе: Кфор припремљен да реагује у важним безбедносним ситуацијама

Кфор је појачао присуство на мосту на Ибру у Косовској Митровици, након што је јуче тзв. косовска полиција упала у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку
Бернака са делегацијом Српске листе: Кфор припремљен да реагује у важним безбедносним ситуацијамаGetty © Soeren Stache

Заменик команданта Кфора, бригадни генерал Федерико Бернака разговарао је данас са делегацијом Српске листе предвођене председником Златаном Елеком, и истакао да је мисија НАТО на КиМ "добро припремљена да реагује у свим важним безбедносним дешавањима".

Бернака је у Приштини примио Српску листу у седишту Мисије, а како се наводи у саопштењу Кфора, током разговора разменили су ставове о најновијем безбедносном развоју, укључујући ситуацију на северу и забринутост Срба.

Он је поручио да Кфор има "видљиву и флексибилну присутност широм Косова" и да је добро припремљен да реагује у свим релевантним безбедносним догађајима.

Поновио је посвећеност мисије да допринесе безбедности и стабилности "за све људе који живе на Косову, у свим околностима и непристрасно, у складу са дугогодишњим мандатом УН".

"У том смислу, Кфор наставља да потпуно подржава дијалог између Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ. Кфор наставља да спроводи свој мандат, на основу Резолуције Савета безбедности УН-а 1244 из 1999. године - да обезбеди сигурно и безбедно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања, у свим околностима и непристрасно", наводи се у саопштењу.

Из Кфора су поновили да су трећа безбедносна инстанца, након тзв. косовске полиције и Еулекса.

Кфор је појачао присуство на мосту на Ибру у Косовској Митровици, након што је јуче тзв. косовска полиција упала у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Акцију Приштине осудили су мисија ЕУ у Приштини, као и амбасада САД и амбасадори Немачке, Велике Британије и Француске.

Срби су затражили хитан разговор са релевантним страним представницима на КиМ, а пре Кфора, разговарали су са представницима Квинте и ЕУ.

image