Лајчак појачава притиске на Србију: Читав Западни Балкан може да заборави на ЕУ ако не реши "Косово"

Европски званичник цитирао је поруку француског председника Емануела Макрона током посете Београду: "Пут је поплочан и зове се Охрид", мислећи на Охридски споразум, односно француско-немачки план за КиМ, који је неповољан по Србију

Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак изјавио је да, уколико се "не реши питање дијалога Београда и Приштине, може да се заборави на интеграцију читавог Западног Балкана у ЕУ", преноси "Данас".

"Ако не решимо питање дијалога Београда и Приштине можемо да заборавимо на интеграцију Западног Балкана, не само Србије и Косова. Мислим да смо успели да урадимо најбољу могућу ствар са споразумом о нормализацији који је усвојен прошле године у Охриду али он никада није био примењен", рекао је Лајчак на регионалној конференцији о безбедности у Прагу.

Овом изјавом Лајчак је додатно појачао притиске на Србију да се одрекне своје јужне покрајине, по систему "завади па владај", очекујући да сада и државе из региона додатно притисну Београд. Поред тога што Србију ставља у позицију одговорне за улазак њених суседа у ЕУ, иако то ни у теорији не може бити, Лајчак је скинуо одговорност због предугог чекања западнобалканских земаља да уђу у Унију. 

Подсетимо, поред бројних услова за улазак Србије у ЕУ, Европска комисија и Европска служба за спољне послове (ЕЕАС) у фебруару упутиле су предлог измене услова из поглавља 35 преговарачког оквира у процесу преговора о чланству са Србијом.

Европски званичник цитирао је поруку француског председника Емануела Макрона током посете Београду: "Пут је поплочан и зове се Охрид", мислећи на Охридски споразум, односно француско-немачки план за КиМ, који је неповољан по Србију.

"Недостаје међутим политичка воља, а и друштва нису спремна на то. Уз то имаћемо парламентарне изборе на Косову у фебруару, тако да је наивно очекивати преокрет пре избора. Али морамо да видимо значајан помак у имплементацији одмах после избора", рекао је Лајчак.

Он је оценио да би земље Западног Балкана, а посебно Црна Гора и Србија у идеалном сценарију могле да се прикључе ЕУ за четири и по године.

"Летонија, Литванија и Словачка су завршиле приступе преговоре за мање од три године. Црна Гора и Србија преговарају годинама, а и даље су далеко од средине процеса. Али ако сте озбиљни, ако почнете да затварате поглавља, можете то да урадите за две и по године и још две године за ратификацију. Није нереално, али то је идеални сценарио", казао је Лајчак.

Специјални представник навео је да је ЕУ годинама занемаривала земље Западног Балкана и своје обећање о пријему у ЕУ дато пре 21. годину.

"Емоције су ишчезле. Сада је јасно да је проширење геополитичка нужност али то не значи да смо ми спремни и да су они спремни јер су јако дуго били запостављени, емоције су ишчезле и нажалост нестала је готово потпуно посвећеност реформама", рекао је Лајчак.

Он је рекао да су раније, у време када је Словачка улазила у ЕУ, правила била јасна и да се знало да ако земља кандидат испуни критеријуме, да ће заиста и бити примљена у ЕУ, што сада, признао је, није случај и зато ЕУ губи на популарности.