Србија и Балкан

Унмик и НАТО разочарани акцијама тзв. косовске полиције: Не доприносите безбедности и стабилности

Након операција тзв. косовске полиције у институцијама које финансира Србија у Северној Митровици, Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, Каролин Зијаде се састала са представницима Српске листе и изразила дубоку забринутост због ових једностраних акција, наводи се у саопштењу Унмика
Унмик и НАТО разочарани акцијама тзв. косовске полиције: Не доприносите безбедности и стабилностиGetty © Anadolu / Contributor

Акције тзв. косовске полиције на Северу утичу на социоекономска права погођених заједница, као и на безбедност, стабилност и мир, саопштила је данас мисија Унмик, након разговора представника Српске листе са шефицом Унмика на КиМ Каролин Зијаде.

Након операција тзв. косовске полиције у институцијама које финансира Србија у Северној Митровици, Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, Зијаде се састала са представницима Српске листе и изразила дубоку забринутост због ових једностраних акција, наводи се у саопштењу Унмика.

Она је поновила позив на конструктивне разговоре о овим питањима, у оквиру дијалога који предводи ЕУ.

"Ове акције утичу на социоекономска права погођених заједница и на добробит свих појединаца. Оне такође поткопавају напоре да се консолидује поверење између различитих заједница и да се одржи безбедност, стабилност и мир", навео је Унмик на мрежи Икс.

Огласио се и НАТО

НАТО је саопштио да је веома разочаран јучерашњим акцијама такозване косовске полиције на северу Косова и Метохије које, како је речено, нису координисане са Кфором, упркос поновљеним обећањима да ће то учинити.

"Потребна је деескалација и пуно ангажовање у дијалогу са ЕУ", написала је на платформи Икс портпарол НАТО-а Фара Даклала.

У саопштењу се наводи и да је Кфор у потпуности спреман да одржи свој мандат на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244 за све заједнице на КиМ.

Подсетимо, Кфор је појачао присуство на мосту на Ибру у Косовској Митровици, након што је јуче тзв. косовска полиција упала у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Акцију Приштине осудили су мисија ЕУ у Приштини, као и амбасада САД и амбасадори Немачке, Велике Британије и Француске.

Срби су затражили хитан разговор са релевантним страним представницима на КиМ, а пре Кфора, разговарали су са представницима Квинте и ЕУ.

image