Србија и Балкан

Зграде српских институција на северу КиМ блокиране трећи дан, Кфор повукао кордон с моста

Иако су и ЕУ и НАТО, као и бројни западни политичари констатовали да су разочарани некоординисаним акцијама Приштине, стање на терену је непромењено
Зграде српских институција на северу КиМ блокиране трећи дан, Кфор повукао кордон с моста© FOTO TANJUG/ STR/ bs

Зграде српских институција у четири општине на северу Косова и Метохије и даље су блокиране, а испред њих је такозвана косовска полиција. Кфор је појачао присуство на главном мосту у Косовској Митровици.

Припадници јединице за разбијање демонстрација из италијанског састава Кфора били су распоређени на мосту на Ибру, где су досад била оклопна возила Карабинијера, као и једно полицијско возило у близини.

Италијански карабинијери су, како је речено новинарима, извели показну вежбу а потом се повукли с моста на Ибру, али су остала два оклопна возила и два џипа Карабинијера, као и један џип из чешког састава Кфора.

Раније су у Кфору за Танјуг рекли да су додатни ресурси који припадају Мултинационалној специјализованој јединици Кфора привремено стационирани на главном мосту преко Ибара у Косовској Митровици.

У одговору на питање да ли је Кфор појачао своје снаге на мосту на Ибру након што је тзв. косовска полиција упала у српске институције на северу КиМ и након најава Приштине да ће мост отворити за саобраћај аутомобила, наведено је да су додатна распоређивања део периодичне обуке коју Кфор спроводи како би "тестирао своје дугогодишње процедуре и заштитио своје највише оперативне стандарде".

Акције полиције на северу покрајине утичу на безбедност, стабилност и мир, поручила је мисија Унмик, после разговора представника Српске листе са шефицом те мисије на Косову и Метохији Каролин Зијаде.

Српска листа је затражила хитну акцију међународних представника.

"НАТО је веома разочаран акцијама на северу Косова и Метохије које нису координиране са Кфором, навела је портпаролка Алијансе Фара Даклала.

Државни врх Србије оцењује да је на делу покушај да се испровоцира реакција и поручују да је избор политичка борба.

Председник Србије Александар Вучић у Прагу је имао низ билатералних састанака са европским званичницима, између осталог и са европским изаслаником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Вучић је затражио конкретну и недвосмислену реакцију Уније и земаља чланица не само у осуди најновијег насиља Приштине, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба.

image