"Политика": У казаматима по Европи казну у нехуманим условима издржава 16 Срба

Најугроженији је свакако генерал Ратко Младић, који је врло крхког здравља, док ћерка Радована Караџића истиче да су затворски услови у којима борави њен отац сведени на покушај да га уклоне

У европским казаматима налази се још 16 осуђених Срба који имају нехуман третман, а иако су неки од њих одавно издржали две трећине казне за ратне злочине Резидуални судски механизам их не пушта.

Иако је привремена слобода предвиђена правилима овог суда, он их не пушта јер се наводно још нису рехабилитовали.

Четворица од њих осуђена су на доживотни затвор и могу се још само надати да ће их Хаг пустити да остатак живота проведу у неком затвору у својој земљи.

Соња Караџић Јовичевић изјавила је да је њен отац Радован Караџић, први председник Републике Српске, у затвору у Великој Британији изложен физичком и психичком малтретирању, лишен основних права и суочен са свакодневним претњама за живот.

"Његови затворски услови сведени су на покушај да га уклоне", упозорила је Јовичевићева и додала да њен отац има право на правну заштиту као затвореник, али да му то Велика Британија не дозвољава, због чега је тужио британску владу због нехуманог третмана и кршења људских права потражујући 50.000 фунти.

Говорећи о третману који у хашком затвору има генерал Војске Републике Српске Ратко Младић, његов син Дарко Младић је рекао да чак и када би у Хагу били најбољи могући затворски услови, то не би било довољно да генералу буде пружена нега какву његово здравствено стање захтева.

"Требало би да буде у специјализованој медицинској или геријатријској установи, где се говори српским језиком", рекао је Дарко Младић.

Нагласио је да је нешто у чему су сви сагласни, укључујући и Резидуални механизам, то да је здравље његовог оца веома крхко.

"Он пати од низа озбиљних обољења због којих је изложен великом ризику од наглог погоршања здравља, па чак и смрти. Најновија повреда, услед пада у притворској јединици, још више је погоршала ионако лошу ситуацију и ми не видимо адекватно брз опоравак", појаснио је Младићев син.

Први председник Републике Српске Радован Караџић издржава казну од 40 година затвора на острву Вајт у Великој Британији, а некадашњи командант Главног штаба ВРС Ратко Младић је у затвору у Хагу.

Бивши високи функционер МУП-а Србије Властимир Ђорђевић и даље је у затвору у Немачкој иако је две трећине казне затвора од 18 година одавно издржао.

Генерали ВРС Станислав Галић и Вујадин Поповић издржавају казне доживотног затвора у Немачкој, као и Драгољуб Кунарац који је две трећине казне издржао још 2016. године, али суд "не верује да се поправио".

Доктор Миломир Стакић казну од 40 година затвора издржава у Француској.

Доживотну казну у Естонији издржава вођа "Белих орлова" Милан Лукић, као и лидер Срба Републике Српске Крајине Милан Мартић, који је осуђен на 35 година и генерал ВРС Драгомир Милошевић на 29 година.

Припадник јединице "Бели орлови" Средоје Лукић казну затвора од 30 година издржава у Немачкој.

Генерал Небојша Павковић одавно је издржао две трећине казне од 22 године у затвору у Финској, али Судски механизам у Хагу "није сигуран да се рахабилитовао".

У Финској је под сличним образложењем на 18 година осуђен и генерал ВРС Радивоје Милетић, који је одавно испунио све услове да се нађе на слободи.

Генерал Радислав Крстић казну затвора од 35 година издржава у Пољској и више пута је тражио да буде пуштен јер је и он издржао две трећине казне.

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Мићо Станишић и бивши начелник регионалног центра полиције Бањалука Стојан Жупљанин издржавају у Пољској затворске казне од 22 године.