Србија и Балкан

Дачић: Јединство српског народа стратешко питање за државу

Дачић је на манифестацији "Јединство и снага - Србија" у Народној скупштини навео да је то стартешко питање, због чега држава треба да учини све што је у њеној моћи, почев од добрих веза са онима који живе у иностранству
Дачић: Јединство српског народа стратешко питање за државу© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оценио је да је важно што се идеја годишњег окупљања српске дијаспоре очувала до данас, а да је њен главни циљ да се јединство предочи као централно питање за српски народ у целини.

Дачић је на манифестацији "Јединство и снага - Србија" у Народној скупштини навео да је то стартешко питање, због чега држава треба да учини све што је у њеној моћи, почев од добре везе са онима који живе у иностранству.

"Да видимо статусно шта можемо да урадимо за те људе, односно на који начин да добију документа и држављанство уколико желе, да се искористе њихови економски потенцијали у смислу улагања у Србију и наравно да се искористи друштвени утицај који имају у тим земљама где живе како би се стварала слика о Србији и српском народу у целини", рекао је Дачић.

Истиче да је порука скупа, с обзиром на вековну разједињеност, да је државно јединство јаче од свих подела.

Дачић наводи да је битно спречити да нове генерације у иностранству губе везу са матицом, те да је важно имати регистар наших људи који завршавају високе школе у свету, како би се са њима остварила сарадња у будућности и пружила шанса.

"Неко ће рећи да је та шанса у повратку, не мислим да је само то. За нас је веома битно да тамо где живе и ако реше да остану тамо, да буду један центар из којег ће произилазити српски утицај у тим земљама", поручио је Дачић.

Манифестација под слоганом "Јединство и снага - Србија" окупила је јуче и данас у Београду представнике Срба из земаља региона, али и 250 удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм света, од Републике Српске до Конга.

Разматране су теме "Привредни потенцијали Србије ЕКСПО 2027 - Скок у будућност 2027 и улога дијаспоре", "Улога дијаспоре у процесу очувања културног, образовног, националног и верског идентитета", као и "Улога дијаспоре у јачању међународног угледа Републике Србије и очувању националних и државних интереса".

image