Цвијановић: Санкцијама се крше основна људска права, то је антидејтонско деловање

Овде се без икакве пресуде и одлуке суда људи стављају у ситуацију у којој им је угрожена егзистенција, указала је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да су санкцијама које су САД увеле компанијама и појединцима прекршена основна људска права грађана Републике Српске, као и да се у поступцима против Српске препознаје антидејтонско деловање америчких и европских званичника.

"Хоћете ли Дејтон или нећете? Ако нећете, онда мора да се прича. Немогућа је ситуација у којој сте стално под притиском, а у суштини када тражите објашњење онда добијете бесмислене фразе", рекла је Цвијановић новинарима.

Она је навела да се сада поставља и питање на који начин се неко може позвати на кривичну одговорност.

"Овде се без икакве пресуде и одлуке суда људи стављају у ситуацију у којој им је угрожена егзистенција. Нагледали смо се различитих ситуација када су грађанима у прошлости одузимана лична документа. Све је то утицало на њихов живот, јер су појединци у Српској и до 15 година били без могућности запослења, онемогућени да се лече", подсетила је Цвијановић.

Она је додала да је слично и данас када амерички дипломата Џејмс О'Брајан прети новим санкцијама.

"Ништа ново. Слушали смо то већ и раније. Оно што сам препознала пре неколико дана је чињеница да је говорио о неким правилима која се спроводе овде, а која нису подразумевана санкцијама па се као изненадио да људи не могу да добију плату. То је основно људско право", истакла је Цвијановић.

Према њеним речима, управо су право на рад и плату прописани највишим међународним актима која штите људска права.

"Чињеница је да је овде то ускраћено одређеном броју људи. Сада се сви праве наивни и невешти и говоре да је неко други проузроковао проблем", рекла је Цвијановић.