Србија и Балкан

Колико су акције Приштине заиста "самостална дела"?

Упозорења која Курти добија од Запада ће му сигурно нанети мању штету, јер сматра да за такве поступке добија додатну подршку бирача пред предстојеће изборе, истакао је историчар Срђан Граовац
Колико су акције Приштине заиста "самостална дела"?© TANJUG/ STR

Упркос настојањима међународне заједнице да покаже да напад Приштине на српске институције није био координиран са њима, опуштено понашање и изјаве званичника Приштине, која наставља низ акција прогона српског становништва на терену, показује да се синхронизовано али прећутно ради на истом циљу, пишу "Вечерње новости".

Истовремено, сврха стварања привида да Запад има "кризну стратегију" за решавање оваквих инцидентних ситуација је и најава специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака да одлази у Приштину да договори нову рунду дијалога између главни преговарачи у Бриселу.

Бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић објашњава да оваквим изјавама Запад покушава да сачува неутралан имиџ и истиче да је чињеница да заједно са Приштином иду у истом правцу.

"У јеку тектонских промена у оживљавању принципа државног суверенитета и укупне ситуације у Европи, неопходно је да Запад што пре затвори проблем Косова и Метохије", рекао је Јовановић, за "Новости".

Он истиче да дијалог, како се тренутно води, иде у правцу да се очекује да Србија попусти под притиском и одустане од руку од Косова и Метохије.

"Лајчак покушава да оживи дијалог, али то је мртва трка, да се купи време да се односи Београда и Приштине што пре нормализују према њиховом тумачењу Охридског споразума. Тај дијалог је до сада био неравноправан, јер се од Србије стално траже уступци, а од Приштине се не тражи ништа", истиче Јовановић.

С друге стране, какав год да је дијалог, он је у крајњој линији ограничен Охридским споразумом, који изричито каже да је циљ пуна нормализација односа, а не да се обезбеде услови за нормалан живот Срба на Косову и Метохији, који наша страна захтева, указује он.

Историчар и аналитичар Срђан Граовац истиче да је ова акција тзв. косовске полиције је свакако координисано са неким западним центрима моћи, па макар били и неформални.

"Курти процењује ситуацију, да ли може да настави са притисцима, јер види да последице не могу да му донесу озбиљну претњу", рекао је он за "Новости".

Граовац додаје да ће му упозорења која добија од Запада сигурно нанети мању штету, јер сматра да за такве поступке добија додатну подршку бирача пред предстојеће изборе.

"Преговарачки процес око формирања ЗСО одавно је у застоју, а од тада Курти вуче само једностране потезе. Истовремено, припадници тзв. косовске полиције, наоружане дугим цевима, распоређене су и јуче испред зграда српских институција у Косовској Митровици", рекао је он. 

Портпаролка НАТО-а Фара Даклала рекла је да је мисија веома разочарана акцијама које нису координисане са Кфором упркос поновљеним обећањима да ће то учинити.

Тзв. косовска полиција је у петак упала у зграде привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и на болничко одељење КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој су смештене просторије Фонда ПИО, просторије Канцеларије. за Косово, Косовскомитровачки управни округ и Центар за социјални рад.

Акцију су осудила мисија ЕУ у Приштини, као и амбасада САД и амбасадори Немачке, Велике Британије и Француске.

image