Србија и Балкан

Хрватска ударила на Војску Црне Горе: Нови знак непријатељства Загреба и Подгорице

Након усвајања Резолуције о Јасеновцу, Хрватска не крије своје незадовољство
Хрватска ударила на Војску Црне Горе: Нови знак непријатељства Загреба и ПодгорицеGetty © Filip Filipovic

Министарство одбране Хрватске одбило је молбу Подгорице да двојицу кадета Војске Црне Горе прими на школовање на Хрватском војном свеучилишту. Одбијен је и захтев да једанога кандидата упише у Хрватску ратну школу.

"Министарство одбране донело је такву одлуку, а о будућој сарадњи на том подручју известићемо када за то дође време", саопштено је "Побједи" из Министарства одбране Хрватске.

Према писању Антене М, Црна Гора је преко својег војног изасланика комуницирала са хрватским министарством одбране и замолила за пријем тројице припадника ВЦГ на ове војне школе, али је добила негативан одговор.

Оваква одлука Загреба у Подгорици се тумачи као нов доказ погоршаних односа Црне Горе и Хрватске након што је скупштина усвојила Резолуцију о Јасеновцу.

Подсетимо, Хрватска је тада Андрију Мандића, Алексу Бечића и Милана Кнежевића прогласио персонама нон грата.

"Побједа" пише и да се спекулише и да је Хрватска у Савету ЕУ блокирала средства за Црну Гору намењена модернизацији Војске кроз Европски мировни програм.

Министар одбране Црне Горе Драган Краповић недавно је у интервјуу "Побједи", говорећи о односима са Хрватском, казао да су они од изузетне важности за обе земље.

"Свесни смо да постоје одређена питања која су изазвала несугласице, попут брода 'Јадран' и Резолуције о Јасеновцу. Не желим се понављати, али мој став о броду 'Јадран' је познат и непроменљив и у складу је са историјским, правним и културним чињеницама. Брод је црногорски. Наша је обавеза да као одговорна држава тежимо решавању свих питања кроз отворени дијалог и сарадњу", навео је Краповић.

Казао је и да је први корак ка побољшању односа постизање међусобног разумевања и поштовања наводећи да је потребно да кроз директне разговоре и дипломатске канале објасне ставове и чују туђе.

"Сматрам да су стабилност и добри односи на Балкану од кључног значаја не само за наше две земље, већ и за цели регион. У том духу наш циљ је да изградимо односе на основу међусобног поверења и поштовања, те да заједно радимо на питањима која нас спајају умјесто оних која нас деле", рекао је црногорски министар.

image