Срби покушали да уђу на посао у Косовској Митровици, Куртијева полиција им не дозвољава (ФОТО)

Испред зграде се налазе припадници тзв. косовске полиције са полицијским џиповима

Испред зграде привременог органа Косовска Митровица, у коју су припадници такозване косовске полиције у петак насилно ушли и противправно је затворили, окупили су се запослени Срби, који желе да дођу на своја радна места и да раде, али их је у томе спречила такозвана косовска полиција.

Радници траже да им се омогући повратак на радна места и право на рад.
Испред зграде и јутрос је полиција а у близини је паркирано и неколико џипова.

Радник Општинске управе Косовска Митровица Жарко Пајовић рекао је да је институциј у којој ради била извор живота за људе, а осим тога, поставља се питање где ће грађани да завршавају админситративне послове попут венчања, пријаве рођења детета.

"Зато смо дошли да изразимо протест, нисмо ништа урадили, обични смо радници. Знате, 35 година постоји једна горчина, где сам био, шта сам радио? Ништа. Нисмо никоме нанели штету, овде смо пружали услуге свима, Албанцима, Србима, Ромима, Горанцима... Свима", казао је Пајовић.

Александра Дашић, такође радница општинске управе рекла је да није у питању никакав протест, већ покушај Срба да дођу на своја радна места.

"Одавде не намеравамо да идемо, ми овде остајемо до краја. Не знам шта је заплењено у овој згради", казала је Дашић.

Тзв. косовска полиција упала је у петак у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Потпредседник Српске листе и директор Дирекције ПИО фонда за Косово и Метохију Игор Симић позвао је данас Кфор, Унмик, Еулекс и земље Квинте да дођу и подрже све који нису могли да уђу у српске институције на северу Косова и Метохије и да им омогуће да остваре право на рад.

"То је једини начин, а не њихова анемична саопштења. Колико им је саопштења остало у фиоци. У суботу смо им пренели све шта се дешава и сада очекујемо конкретне акције. Два дана полиција је претресала и ништа није могла да нађе", рекао је Симић новинарима испред зграде у којој се налазе ПИО Фонд за КиМ, Косовско-моравички управни округ, Канцеларија за КиМ, Центар за социјални рад.

Он је рекао да су дошли "узурпатори" и да су отели имовину државе Србије и онемогућили људе да раде.

"Овде више од 40 породица зарађује своје парче хлеба, више од 30.000 људи добија услуге од рада ових институција. То нису паралелне институције јер услуге које оне пружају не пружа нико други. Пензиони фонд исплаћује пензије без обзира на националност. Више од 4.000 Албанаца неће добити пензију због овога", рекао је Симић.

Претходно, Симић је испред зграде покушао да разговара са представнцима тзв. косовске полиције којима је рекао да зна да је и њих срамота што то раде и јер су дошли наоружани пред обичне људе.

"Када одете кући да ли ћете се похвалити деци да сте спречили Србе да раде. Ову зграду и фасаду смо ми радили, ниједан папир нисте показали да је ово ваше. Молим вас да нам омогућите да радимо свој посао", рекао је Симић полицији.

У недељу су приштинске институције поставиле тројезичне натписе на којима су истакнута тзв. косовска обележја.

На објекту у ком су се налазили ПИО фонд и Косовско-Митровачки округ залепљене су папирне табле на којима пише: Министарство унутрашњих послова, Министарство администрације локалне самоуправе и Министарство рада и трансфера.

Привремене приштинске институције су, како се може претпоставити, већ одредиле нову намену објектима које су у петак насилно затворили у све четири општине на северу Косова и Метохије.

Ову једнострану акцију Приштине осудили су мисија ЕУ у Приштини, као и амбасада САД и амбасадори Немачке, Велике Британије и Француске.

Прошле године, крајем маја, косовска полиција  заузела је и зграде скупштина општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку у којима су били смештени општински органи у косовском систему. Полиција је и даље у тим зградама.

На мосту преко Ибра између северног и јужног дела Косовске Митровице и јутрос дежурају италијански карабињери. Бивши градоначелник јужне Митровици јуче је, иначе, затражио да се они уклоне и да не провоцирају Албанце.