Ненад Чанак и Соња Бисерко с Аљбином Куртијем: Србе с Косова Београд сели у Санџак

Приштински медији објавили су саопштење Куртијевог кабинета о састанку који је одржан у недељу у Приштини

Док на северу Косова и Метохије припадници тзв. косовске полиције упадају у зграде општина и Срби данас немају где да оду на посао, "делегација" из Србије састала се са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем.

Како је објавила "Коха", с Куртијем су се састали Ненад Чанак, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко и Марко Баскин из Центра за хуманитарни дијалог.

Кабинет премијера саопштио је да су Чанак и Бисерко Аљбина Куртија обавестили да Београд, ни мање ни више, планира пресељење косовских Срба на простор Санџака, односно Рашке области.

Како се додаје, за Србе се граде куће и станови, а Чанак и Бисерко су позвали Куртија да то покуша да спречи.

"Током састанка Бисерко, Чанак и Баскин су обавестили премијера да се прича да званични Београд планира пресељење косовских Срба, посебно оних са севера у Санџак, где се граде куће и станови. Они су апеловали на Куртија да покуша да спречи такав сценарио. Курти је поновио значај демократије, владавине права и једнакости за све грађане Косова, а посебно укључености српске заједнице у све аспекте привреде и друштва. Даље, премијер је обавестио своје госте о правима која уживају невећинске заједнице у Републици Косово, као и о напорима које влада чини да повећа могућности за ове заједнице у многим областима као што су образовање, запошљавање и њихову безбедност", наводи се у саопштењу Приштине.

Курти је на састанку рекао да је захвалио гостима из Београда на њиховој посвећености изградњи мостова мира и сарадње.

На налозима Аљбина Куртија на друштвеним мрежама није објављено да је одржан овај састанак, а информација нема ни на званичном сајту приштинског премијера.