Вучић: Склопио сам договор са Додиком пре 11 година, и даље га се придржавамо

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас свечаном отварању новоизграђеног Дома здравља "Србија" у Станарима у Републици Српској

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Република Српска никада неће и не може да иде против Републике Србије, нити ће Србија икада учинити ишта против Републике Српске.

Како је навео, такав договор склопио је са Милорадом Додиком још пре 11 година, и њега се све време придржавају.

"Никада нам нису били тако паметно уређени, уравнотежени и добри односи између Срба у Српској и Срба у Србији или грађана Србије и Републике Српске", рекао је Вучић.

"Никада нећемо дозволити егзистенцијално угрожавање и погром, то је ствар која мора да буде јасна свакоме", поручио је он.

Вучић је одговарајући на питања новинара негирао медијске извештај да је са председником Француске разговарао о ревидирању улоге Високог председника у Босни и Херцеговини.

"Дуго сам разговарао са Емануелом Макроном, то нам није била важна тема, а разговарали смо до 4 сата ујутро", рекао је Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао једа се однос према Републици Српској променио у свим стратешким документима Србије.

"Србија је преузела обавезу да штити српски народ", рекао је Додик и подсетио на изјаву Вучића да неће дозволити нове погроме.

Како је додао, не постоји слобода за Србе ако нема Републике Српске.

"Срби би прошли као наш народ који се делом налази у Федерацији БиХ да нема Републике Српске", рекао је Додик и додао да је једини проблем Републике Српске то што је показала да је способна да се развија и постоји.

"Она није била предвиђена да постоји, дата нам је као понуда, а први да након Дејтона почели су да руше тај Дејтон", рекао је Додик.

"Останимо окупљени око Србије, око идеје Српске око СПЦ и Вучића и његове политике јер је то једини начин за наше кретање убудуће", поручио је Додик.

Пожелевши добродошлицу председнику Вучићу, Додик је захвалио за све напоре које чини за напредак Републике Српске.

"Председник Вучић може да се назове Александром Ујединитељем, јер је на специфичан начин ујединио Србе", рекао је Додик поздрављен аплаузом.