Србија и Балкан

Домовинском покрету смета петокрака, али не и кукасти крст: Траже забрану симбола СФРЈ

Јосип Дабро, генерални секретар Домовинског покрета, чији лидер ће и у наредном мандату бити градоначелник Вуковара и бивши ХДЗ-овац Иван Пенава, саопштио је да "симболи који вређају осећања 80 посто грађана Хрватске морају бити законом санкционисани"
Домовинском покрету смета петокрака, али не и кукасти крст: Траже забрану симбола СФРЈGetty © Wirestock

Десничарски хрватски Домовински покрет, који је део владе премијера Андреја Пленковића, поново инсистира на санкционисању петокраке и симбола некадашње заједничке држава - СФРЈ, али је изричито против забране и кажњавања нацистичких симбола и усташког поклича "за дом спремни".

Јосип Дабро, генерални секретар овог покрета, чији лидер ће и у наредном мандату бити градоначелник Вуковара и бивши ХДЗ-овац Иван Пенава, саопштио је да "симболи који вређају осећања 80 посто грађана Хрватске морају бити законом санкционисани".

Пенава ће, иначе, остати упамћен по сценарију обележавања Дана сећања на вуковарску жртву прошлог новембра, када је цео државни врх постројио под заставу ХОС, чији симболи су усташка шаховница са првим белим пољем и усташки поклич "за дом спремни", док су на челу колоне били припадници ХОС који су марширали са дигнутом десницом. Пенава је претходно свима поручио да коме није мио његов сценарио обележавања овог догађаја не треба да долази у Вуковар.

У колони су били председник и премијер Хрватске, Зоран Милановић и Андреј Пленковић, као и председник сабора Гордан Јандроковић.

Иначе, Јосип Дабро је незадовољство истицањем југословенских симбола исказао након што је на концерту групе "Бијело дугме" у Сплиту на монитору иза бине била истакнута југословенска застава док је певана песма "Пљуни и запевај, моја Југославијо".

Након што је у Сплиту на концерту Бијелог дугмета изведена песма којом се, како преноси хрватски портал "Индекс", велича југословенска државна творевина уз припадајућу иконографију, реаговала је подружница Домовинског покрета Сплитско-далматинске жупаније.

Они су, наводе, у "одмереној" изјави подсетили на тешку поморску блокаду и гранатирање Сплита на "почетку домовинског рата и жртву коју је овај град претрпео у одбрамбеном и ослободилачком рату". Овај чин описали су као увреду хрватској држави и народу, а посебно бранитељској популацији која је, како истичу, најзаслужнија за настанак Хрватске.

Позвали су ДОРХ и МУП да реагују да овакви, како кажу, "испади не би испровоцирали грађане да узму правду и спровођење закона у своје руке".

Реакција Домовинског покрета је изазвала салву увреда од политичара из редова најутицајније опозиционе странке СДП који су их оптужили за претње, говор мржње и застрашивање, пише портал.

Најгрубљи је, наводе, био посланик Ранко Остојић који је, како кажу, "користећи кочијашки речник" поручио да на концерту ништа није било незаконито и да им је доста придиковања из Домовинског покрета.

Изјаве сплитских првака СДП-а, одговорили су из ДП-а, најбоље говоре о менталном стању у овој странци и након готово 35 година самосталности хрватске државе. Њима, кажу, није споран "знак под којим је разорена и окупирана трећина Хрватске".

"Није им споран знак под којим је извршен масакр у Шкабрњи и на Овчари. За њих је то знак слободе, за нас остале знак мржње, зла и окупације. И управо због таквог стања свести СДП умире у агонији већ трећи мандат у опозицији, а по свему судећи биће тамо и наредна три мандата", навели су из Домовинског покрета.

"Индекс" пише да је сплитски случај још једном показао потребу примене позитивних европских прописа у суочавању с обележјима свих тоталитарних система.

"Симболи који вређају осећаје осамдесет посто грађана Сплита и Хрватске не могу бити изузети од кривичног закона и санкционисања. Наша мисија је да кроз законске измене решавамо овакве ствари и у томе ћемо истрајати", поручили су из Домовинског покрета.

image