Србија и Балкан

Спаљивање крстова код Грачанице: "Уметничка представа" на Улпијана фесту као почаст хришћанству?!

Организатори фестивала тврде да су паљењем три крста одали омаж снази хришћанства упркос прогону
Спаљивање крстова код Грачанице: "Уметничка представа" на Улпијана фесту као почаст хришћанству?!Getty © koyu

Након што је у недељу Епархија рашко-призренска саопштила да је фестивал у археолошком парку древног римског града Улпијане поред Грачанице започео неопаганским перформансом паљењем крста, организатори тврде да је у питању "уметничка представа". Фестивал Улпијана је саопштио за "Коссев" да је идеја била да се "ода почаст" Св. Флору и Лавру, за које наводе да су били "прва два дарданијска мученика".

"Епархија рашко-призренска са узнемирењем је примила вест да је овогодишњи Улпијана фестивал у археолошком парку древног римског града Улпијане поред Грачанице започео неопаганским перформансом у коме су запаљена три велика крста", саопштила је Епархија рашко-призренска, уз фотографије на којима горе по три крста виша од људи у ношњама који стоје поред њих.

Из фестивала су (цинично?) одговорили да су управо тиме одали омаж снази хришћанства упркос прогону.

"Ове године, у оквиру Улпијана феста, посветили смо позоришну представу сећању и одавању почасти двојици дарданијских првомученика, Светом Флору и Лавру. Ови мученици, како историјски записи показују, били су прогоњени од стране римске управе због своје хришћанске вере", одговорили су "Коссеву" из Феста.

Они су напоменули да се уметничка дела која приказују Флора и Лавра налазе у манастиру Грачаница и катедрали Мајке Терезе у Приштини.

"Да би одао почаст њиховом отпору и тријумфу хришћанства упркос прогону, редитељ представе изабрао је снажан симболични гест: запалио крст. Овај чин представља то да је упркос покушајима угњетавања хришћанства, вера само јачала. Ватра на крсту није замишљена да вређа, већ да симболизује трајну победу хришћанства", истакли су организатори.

Из фестивала поручују да се ради о чистој уметности, да она није увредила Албанце католике који су представу видели и позвали и Србе да дођу на "вино и ракију".

"Желимо да истакнемо да је ова представа чисто уметничка, без политичке или верске агенде. Позивамо све, па и српску заједницу, да нам се придруже у овој прослави историје и културе. Након представе гости могу заједно уживати у домаћем вину и ракији. Јуче је на представи присуствовало много Албанаца католика, а нико се није осетио увређеним, јер је намера чисто уметничка", закључили су организатори фестивала.

"Коссев" је након одговора који су добили од Фестивала Улпијана контактирао Епархију.

"У хришћанској традицији не постоји обичај да се светитељи и хришћанска вера прослављају паљењем најсветијег знака хришћанства. Светитељи се у хришћанској традицији славе молитвом и литургијом као и процесијама (литијама) у којима се носи крст. Уосталом, на такав начин је прослављен празник двојице првомученика на овим просторима у православној цркви Св. Флора и Лавра у Липљану јуче", саопштено је из Епархије.

image