Србија и Балкан

"Хвалоспев" из Берлина: Вучићево ремек-дело, савезник Путина и Сија с подршком Берлина

Часопис Немачког друштва за спољну политику објавио је донекле ласкави "портрет" српског председника
"Хвалоспев" из Берлина: Вучићево ремек-дело, савезник Путина и Сија с подршком Берлина© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

"Трансформативни уметник Балкана", "српски супермен" и "бриљантни тактичар моћи", то је све, како пише "Интернационале политик", портал Немачког друштва за спољну политику – српски председник Александар Вучић.

У тексту који потписује Томас Бреј, дугогодишњи регионални менаџер ДПА за Југоисточну Европу, за Вучића се између осталог каже да он одређује политику своје земље, било као "некадашњи ратни идеолог, или као садашњи самопроглашени европски демократа", и да за то добија велику подршку од Берлина.

"Овај 54-годишњак је још једном постигао политичко ремек-дело. Дао је Западу шаргарепу уговором о рударењу литијума, како никог тамо не би увредио његов аутократски систем власти", оцењује овај лист, додајући како Вучић паралелно одржава и "посебне односе са руским председником Владимиром Путином" који је Србију више пута описао као најближег савезника у Европи. Уз напомену да Србија одбија да, на захтев ЕУ, уведе санкције Русији, Бреј додаје и да су се двојица лидера у протеклих неколико година састали 17 пута, као и да авиони из Србије и даље лете у ову евроазијску земљу, док се руски политичари под санкцијама Запада дочекују широм раширених руку.

"Однос са кинеским државним и партијским лидером Си Ђинпингом је близак на сличан начин. Током свог путовања по Европи у мају, Си је посетом захвалио Србији и Мађарској на верности; обе државе се сматрају кључним тачкама Новог пута свиле. Зато и Пекинг скупим кредитима гради железничке пруге, аутопутеве и електране у Србији", наводи "Интернационале политик".

Немачки портал наводи како Вучић води своју политику "на клацкалици између демократије и аутократије", а да својим присталицама "даје осећај међународног значаја који далеко превазилази политичку и економску тежину земље са мање од седам милиона становника".

Бреј истиче како је Вучић, подводећи медије под своју контролу (што је, како се указује, научио још у доба Слободана Милошевића), "створио виртуелни свет" који има снажан утисак на велики део популације, док "новине свакодневно дограђују мит о њему као хероју".

"Вучић се сваког другог дана појављује на екранима националних ТВ канала са монолозима који понекад трају сатима. Психолози кажу да је председник нарцис који жуди за пажњом", процењује аутор овог текста, додајући да упркос свему српски лидер ужива подршку Немачке, те да је бивша канцеларка Ангела Меркел у великој мери подржавала и њега и његову партију.

Рачуница која стоји иза тога, како се додаје, јесте то што је Меркелова рачунала да ће "бриљантни тактичар моћи очувати мир на Балкану после многих ратова и, пре свега, решити деценијама стар проблем: сукоб са отцепљеном српском бившом покрајином Косово".

"Упркос вишедеценијским преговорима које је водила ЕУ, Вучић није оправдао очекивања која су му постављена", оцењује Бреј.

"Интернационале политик" чак тврди и како је, иако Немачка годинама води кампању да се "Косово" придружи међународним организацијама, Берлин спречио Приштину да се придружи Савету Европе – што је за њих знак да је "литијумски пројекат очигледно већ постојао" и да је "за ЕУ економија важнија од демократије".

Опозиција у Србији распарчана је и маргинализовала до непрепознатљивости, а једина јој је тачка програма: "Вучић мора да иде", што, како се наводи у тексту, "очигледно није довољно као алтернативна политичка понуда". Вучић, који је Меркелову више пута јавно описивао као свог учитеља, буквално је себе оставио "без алтернативе", закључује се.

"ЕУ подржава Србију са великим бројем консултаната и милијардама вредним уплатама. Две трећине трговине и страних инвестиција долази из земаља ЕУ. Па ипак, Вучићеви медији редовно хушкају против Запада. Наводно, Запад планира да убије председника, упропасти Србију и доведе слабу опозицију на власт. Све суседне земље такође су оптужене да желе да нанесу штету Србији. Ова стална пропаганда обмањује грађане: већина њих верује да су Русија и Кина прави пријатељи и покровитељи њихове земље – што је потпуно нестваран опис стварности", "отвара очи" Србима и Немцима овај немачки портал.

Констатује се како је Вучић "мајстор" да своју моћ демонстрира Западу, тако што "редовно започиње сукобе са суседима", да би их потом ублажавао као миротворац, те да "драматизује кризе проглашавајући борбену готовост војске".

"Циљ је да се западним престоницама покаже да је он сила на Балкану око које се све врти и коју нико не може игнорисати. Најновији литијумски споразум је још један грађевински блок ове политичке тактике. Он обезбеђује опстанак Вучићевог система у наредних неколико година. Сада председник само треба да се постави против свог народа. Ризична игра и за 'српског супермена'", закључује се.

image