Србија и Балкан

Портпарол: ЕУ забринута због некоординисаних корака Приштине, следе последице

Могу само да подсетим да смо прошле године имали закључке Европског савета у којима су земље чланице биле веома јасне - неуспех страна у деескалацији тензија имаће последице, рекао је портпарол Европске комисије
Портпарол: ЕУ забринута због некоординисаних корака Приштине, следе последице© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас, поводом најновијих дешавања на КиМ, да ЕУ преноси приштинским властима свој став и забринутост због низа некоординисаних и једностраних корака и упозорио да ће "неуспех страна у деескалацији тензија имати последице".

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да је у овој фази циљ ЕУ да се што пре одржи нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, али није навео када би до тог састанка могло да дође.

Он је, на питање Танјуга које конкретне кораке ће ЕУ предузети након што је такозвана косовска полиција упала у српске институције и онемогућила запосленима да дођу на своја радна места, истакао да ЕУ сматра да је реч о још једном некоординисаном једностраном кораку, који веома није од помоћи, а који има капацитет да повећа тензије и доведе до даље ескалације већ нестабилне ситуације на терену.

"А Европска унија, шта ћемо ми да урадимо? Ми, наравно, преносимо наш став и нашу нелагодност косовским властима у Приштини због овог низа некоординисаних једностраних корака. Могу само да подсетим да смо прошле године имали закључке Европског савета у којима су земље чланице биле веома јасне - неуспех страна у деескалацији тензија имаће последице," поручио је Стано, и подсетио да је ЕУ јасно изразила свој став у петак у саопштењу своје канцеларије у Приштини.

Он је, на питање Танјуга када ће бити одржана нова рунда дијалога пошто је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак најавио да ће отпутовати у Приштину како би припремио наредни састанак главних преговарача у Бриселу, рекао да ЕУ најављује састанке када је то прикладно.

"У овој фази, наравно, наш циљ је да се што пре одржи састанак главних преговарача. На столу је много питања која треба решити", рекао је Стано.

Он је додао да састанци на нивоу главних преговарача "нису нешто што је заиста медијски догађај" и да их ЕУ зато "не најављује проактивно", наводећи да не може да потврди датум састанка.

Испред зграде привременог органа општине Косовска Митровица, у коју су припадници такозване косовске полиције у петак насилно ушли и противправно је затворили, јутрос су се окупили запослени, који су желели да дођу на своја радна места и да раде, али их је у томе спречила такозвана косовска полиција.

Тзв. косовска полиција упала је у петак у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Стано је раније, поводом упада тзв. косовске полиције у зграде Привремених органа Владе Србије у општинама на северу КиМ, рекао да најновији једнострани и некоординисани кораци приштинских власти на северу ризикују даљу ескалацију.

Он је тада указао на саопштење Делегације ЕУ у Приштини, у којој се истиче да је ЕУ разочарана због континуираног недостатка координације Приштине са међународним партнерима, као и да акција тзв. косовске полиције против канцеларија које подржава Србија у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доводи у опасност крхку безбедносну ситуацију на терену.

"ЕУ жели да понови да би тренутна операција полиције против канцеларија које подржава Србија могла довести до даље ескалације ионако нестабилне ситуације", истиче се у саопштењу и додаје да је предвиђено да питање канцеларија које подржава Србија буде решавано у оквиру дијалога који води ЕУ.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак недавно је најавио посету Приштини ради припреме нове рунде дијалога на нивоу главних преговарача.

"После кратког заустављања у Бриселу, упутићу се на Блед на овогодишњи Бледски стратешки форум и у Приштину да припремим следећи састанак главних преговарача у Бриселу", навео је Лајчак.

image