Србија и Балкан

Вучић: Послаћемо захтев за повратак наших снага на КиМ у четвртак

Вучић примио породицу Петровић из Велике Хоче: Куртију смета вино са етикетом "Наша Србија"
Вучић: Послаћемо захтев за повратак наших снага на КиМ у четвртак© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић примио је данас у Београду породицу Петровић, власнике винарије из Велике Хоче, којима су полиција и царина приштинских власти запленили крајем прошле недеље готово све произведено вино, око 42.000 литара.

Вучић је Петровићима рекао да су прошли кроз тешку ситуацију, али да су сви у Србији били поносни на то како су се држали. Он је од Петровића добио на поклон његово метхохијско вино, које је показао пред камерама.

"Морам да вам кажем да сам на поклон добио метохијско црвено вино, изванредно, и оно што је интересантно што на етикети стоји КиМ, Велика Хоча, наша Србија, па им је изгледа то засметало. Вама хвала на овоме, мој отац има велику колекцију вина па ће ово вино заузети посебно место у нашој кући у Јајинцима", рекао је председник Србије.

Председник је са својим гостом говорио и о различитим сортама вина,"гамеу", "прокупцу" и "вранцу" за који је рекао да је одличан, и у шали му поручио  да се више не пење на кров да не секира мајку.

Он је касније затражио од присутних новинара да га накратко оставе насамо са овом породицом.

"Данас нисам у стању да покажем, али веома сам срећан што сам примио породицу Петровић. Фали Божидар, јунак у колицима који је чувао своју децу и унуке. Више смо говорили о Великој Хочи, о томе како да помогнемо останак и опстанак наше омладине. Шта је потребно још да уложимо, а да нас у томе не ометају", додао је председник након састанка.

Председник се осврнуо на упад "косовске полиције" са дугим цевима у кућу, рекавши да нису ни крили ко су и шта су, своје порекло, презиме.

"Они не знају разлике у типовима вина, па измешали све...него јеси ли ти Милане научио од оца како се прави добро вино", упитао је председник Милана, сина власника винарије Петровић.

"Хвала што су они тамо и што сте их тако васпитали. Неке смо ситне поклоне за вас припремили. Немојте да бринете за то што су вам направили губитак", додао је председник.

Председник се осврнуо и на јучерашњу седницу Савета за националну безбедност, рекавши да је поносан на "наше оружане снаге. Никада бољу попуну у храни, муницији, гориву и људству нисмо имали".

"Гледајући припаднике оружаних снага готово сам заплакао јер сам био пресрећан видећи ту врсту јединства, опредељености и жеље да се изврши сваки задатак који државно руководство пред њих постави", рекао је председник Србије и врховни командант Војске Србије.

О ситуацији на КиМ

Говорећи о напетој ситуацији на КиМ, председник Србије је истакао да се све ово што се дешава не дешава због хапшења Дејана Пантића, за ког се не зна ни где је, ни зашто је ухапшен. Рочиште није почело, нико, па ни његов адвокат не зна где је тај човек, казао је Вучић.

"Дан пре тога Курти је рекао да је детињаст захтев да се формирају ЗСО. А онда када вам Бербок, какво лицемерје, каже да је неко спустио тензије зато што је одложио изборе, а ноћ пре тога сте упадали са специјалцима и хтели да заузимате општинске изборне комисије?! Знали сте да избора неће бити али сте хтели да провоцирате Србе и на силу да упаднете. Је ли то логично?", упитао је Вучић.

Бербок је, каже председник, већ одговорила уместо команданта Кфора, а Кфор још није ни добио захтев за повратак наших снага на КиМ- добиће га у четвртак поподне.

Вучић се запитао и где то пише да Албанци имају право да на север КиМ уђу са дугим цевима.

"Ја сад имам питање за све њих, кажите ми молим вас, изнећу пред њих 5 важних докумената, који од њих да поштујемо? Кажите нам један ми ћемо тај један да поштујемо. Ви изаберите, хоћете Кумановски споразум, Повељу УН, Резолуцију 1244, Бриселски споразм, Вашингтонски? Кажите нам, шта хоћете? Је л` ви разумете да они ниједан од тих споразума не поштују, ни Приштина ни они који им помажу. Сад су признали да су то радили и некима другима. Кажите нам, шта хоћете?".

Вучић је ову ситуацију упоредио са оном у Републици Српској и додао: "Тако су разарали РС, тако разарају све што стигну да разоре, мислећи да је наша обавеза да се правимо луди, да бисмо што дуже остали на власти. Ево, срушите ме и шта?".

"Радимо све да се очува мир, молимо да нам више не шаљу до зуба наоружане полицајце на север на то немају никакво право. Нама то није потребно и хоћу да то чују у међународној заједници јер Срби то знају", рекао је председник.

Поновио је да апелује на Србе да не наседају на провокације.

Вучић се осврнуо и на Борељову данашњу реакцију, за коју сматра да је последица напада који је доживео кад је означио правог кривца за неконструктивност и пропаст преговора у Бриселу.

"Јуче смо цео дан радили док нисмо добили уверавања да неће да упадају да руше барикаде. Ми молимо да невине Србе пусте на слободу и да више не шаљу до зуба наоружану полицију на север КиМ. Ни по једном споразуму немају могућност да то учине. Ми не желимо сукоб. Хоћу да то и људи у свету разумеју, као што знам да су Срби разумели.

Вучић се осврнуо и на манастир Дечане и упитао шта то треба да се деси да Албанци спроведу сопствене судске одлуке и да врате земљу манастиру.

"Па ништа. Нико не може да их натера, али зато ће да добију визну либерализацију, зато ће да добију да их за два дана тамо примају ко да је Италија а не Приштина заинтересована за улазак у ЕУ, а због тога хоће да их приме и у Савет Европе, ваљда да нас подуче како то најуспешнија правна држава на свету функционише", закључио је Вучић.

image