Србија и Балкан

Градоначелник Сиња забранио изложбу фотографија народних обичаја хрватских Срба

Изложбу финансира Српско народно веће
Градоначелник Сиња забранио изложбу фотографија народних обичаја хрватских Срба© HINA/POOL/Mladen VOLARIĆ

Градоначелник Сиња и саборски посланик Миро Буљ забранио је одржавање изложбе "Сусрет на тромеђи" коју је требало да организује Галерија Сикирица уз финансијску подршку Српског народног већа (СНВ), пренео је Индекс.

Изложба савременог хрватског фотографа Иније Херенчић требало је да се отвори у среду у 20 часова у Градској галерији Сикирица у Сињу.

У опису изложбе је наведено како се ради о циклусу фотографија које прате традиционалну културну манифестацију "Сијело тромеђе", која се одвија у селу Стрмица континуирано већ више од пола века.

Манифестација представља првенствено народне обичаје Срба из Хрватске, али и оних из суседних земаља, додаје Индекс.

"Наиме, велики сам противник забрана, али у просторима и установама којима управља Град Сињ морам да водим рачуна о осећајима грађана који су ме изабрали. Као изабрани градоначелник и саборски заступник, морам да водим рачуна о поштовању темеља на којима је успостављена модерна хрватска држава, а ту првенствено мислим на Домовински рат", рекао је Буљ.

Образлажући одлуку да забрани изложбу, Буљ, између осталог, тврди да СНВ "издаје недељник 'Новости', који из недеље у недељу пљује по хрватским бранитељима и хрватској држави".

image