Србија и Балкан

Вучевић: У Србију су сви добродошли, осим оних који су на потерницама

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је ухапшени хрватски шпијун у Београду попут "јетија" и да нико не зна ко је он
Вучевић: У Србију су сви добродошли, осим оних који су на потерницамаGetty © pixinoo

Премијер Милош Вучевић изјавио је данас на Бледу, где је учествовао у раду 19. Стратешког форума, да сви могу да дођу у Србију, осим оних који су на потерницама Интерпола и других држава.

"Данас сам први пут упознао господина премијера Хрватске Андреја Пленковића, ја сам скоро постао премијер Србије. Наравно, биће прилике да разговарамо. Сви могу да дођу у Србију, осим оних који су на потерницама Интерпола и других држава", рекао је Вучевић у изјави за хрватске новинаре.

На питање у вези с недавно ухапшеном особом за коју се сумња да је хрватски шпијун, Вучевић је рекао да је та особа српског порекла, да не зна да ли има хрватско држављанство и да се с њом поступа у складу са законом.

Безбедносно-информативна агенција је 26. августа, у сарадњи са другим надлежним државним органима, на подручју града Београда спровела контраобавештајну операцију хапшења хрватског шпијуна а та акција је, према писању Новости, резултат вишемесечног оперативног рада БИА и наставак сузбијања шпијунског и деструктивно-субверзивног деловања хрватске обавештајно-безбедносне службе СОА.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић претходно је изјавио да је ухапшени хрватски шпијун у Београду попут "јетија" и да нико не зна ко је он.

"И ми бисмо волели да знамо ко је, не зна нико и даље. Не зна амбасада, не зна министар, не зна Безбедносно-обавештајна служба (СОА), нико од нас не зна - шпијун звани 'јети' ", рекао је Пленковић новинарима у Бледу у Словенији, пренела је Хрватска радиотелевизија.

На питање о односу на суседним земљама, Пленковић је одговорио да је хрватска политика увек јасна: да отворена питања треба решавати на принципијелан начин у складу с хрватским националним интересима и међународним правом.

Он се осврнуо и на недавну посету француског председника Емануела Макрона Србији рекавши да су Французи очито имали комерцијални интерес и да су желели да привуку Србију Европи.

"С друге стране, добили су изјаву да Србија и даље неће пратити режим санкција Русији. Има пуно тих напора у ЕУ који су у неким елементима, по нашем суду, више жеље него реалност", оценио је Пленковић.

Он је додао да Хрватска сматра да у приступу Србији треба више реалности и гледања на ствари "онаквим какве јесу".

image