Србија и Балкан

Институције на северу КиМ и даље блокиране, радници и данас покушали да уђу на радна места (ВИДЕО)

Више стотина запослених и данас се окупило у 7.30 испред општина, тражећи да им се омогући да раде
Институције на северу КиМ и даље блокиране, радници и данас покушали да уђу на радна места (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ STR/ bs

На северу Косова и Метохије тзв. косовска полиција пети дан држи у блокади зграде српских институција - Привремених општинских органа, ПИО фонда за Косово и Метохију, Косовско-митровачког управног округа, Центра за социјални рад - испред којих су полицајци с дугим цевима у блиндираним и теренским возилима.

Испред објеката су постављене металне и папирне табле с називима министарстава владе у Приштини.

Више стотина запослених и данас се окупило у 7.30 испред општина, тражећи да им се омогући да раде и својим суграђанима, без обзира на националност, пружају основне животне услуге, те захтевајући од међународне заједнице да буде одлучнија у реаговању и омогући им право на живот и право на рад.

"Ово није јавни сервис само Срба, зато што је у служби свих грађана који живе на територији Космета. Као радник Општинске управе, имала сам прилике да изађем у сусрет не само Србима него и Албанцима, муслиманима, Ромима. Дакле, сада су ускраћена елементарна права деце и свих грађана Космета", напоменула је Вера Савић, радница општине која ради 35 година у јавном сервису грађана и која је и данас дошла на посао.

Саша Петровић из Косовске Митровице који 17 година ради у општинској управи напоменуо је да су као сервис грађана радили четврт века без проблема.

"Европска унија у својим постулатима има право на рад, право на живот, право на слободу кретања. Нама је, у овом случају, све то онемогућено. Тако да апелујемо да нам дају неко образложење", навео је Петровић из Косовске Митровице који каже да 17 година ради у општинској управи.

Радници блокираних општина указали су да ако им не буде дозвољено да се врате у узурпиране зграде, онда ће грађани по изводе и друга документа морати да одлазе у најближе градове у централној Србији по документа, као што тренутно чине када подижу новац.

Тзв. косовска полиција упала је у петак у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

У недељу су приштинске институције поставиле тројезичне натписе на којима су истакнута тзв. косовска обележја.

image