Соњи Бисерко и Чанку пропала ексклузива: Прича о селидби Срба с КиМ у Нови Пазар већ била подметнута

"Искрено се надам да овакве прљаве политичке игре Чанка и Соње Бисерко, а и њима сличних 'пријатеља' и Срба и Бошњака, неће проћи. И Срби и Бошњаци су на овом подручју издржали много већа искушења“, каже историчар Салих Селимовић

Ретко је ко у понедељак ујутру у Рашкој области, односно Санџаку, како већ који народ зове ово подручје, равнодушно примио вест према којој су на састанку у Приштини Соња Бисерко и Ненад Чанак обавестили Аљбина Куртија како "Београд планира пресељење косовских Срба у Санџак" и како се у Санџаку "увелико већ граде куће и станови за Србе с КиМ".

"Паметном не треба ни пет секунди да закључи куд овакви покушаји, подметање оваквих лажи, воде – новом потпаљивању ватре између Бошњака и Срба на овом простору, изазивању кризе, новим свађама и поделама. Они који су ово планирали веома добро знају шта раде и колико овакве подвале лако могу ситуацију избацити из нормале и позавађати људе и колико их лако екстремисти могу злоупотребити. Овакве вести веома лако узнемире Бошњаке", каже за РТ Балкан М. С., Бошњак из Новог Пазара.

"Ексклузива" коју су Бисерко и Чанак пренели Куртију, у Новом Пазару је, иначе, прилично стара. Наиме, овде се већ месецима подмећу информације како су, наводно, поједине зграде које се подижу у Новом Пазару, и чији су инвеститори приватници, углавном са ових простора, у ствари, намењене за Србе са Косова. "Обавештени" већ знају и које су то зграде и колико станова и на којим се све местима подижу. Соња Бисерко и Чанак очигледно су у недељу у Приштини, где су примљени на највишем нивоу, Куртију подметнули бајату информацију, простије речено гласину из Новог Пазара. Од косовског премијера затражили су да то спречи, вероватно не на начин да Србима врати привремене органе, динар, пошту и платни промет, да их задржи на КиМ, него да – некако заустави зидање зграда у Пазару. Какве ингеренције би Курти могао имати у Рашкој области тешко да и они сами знају.

О "плану Београда да Србе са севера Косова пресели у Нови Пазар" и о градњи станова пре који дан говорио је Александар Оленик, функционер Лиге социјалдемократа Војводине, изјавивши како се у Пазару уз градњу станова припрема и простор за болницу и универзитет из Косовске Митровице. 

На вест из Приштине реаговао је јуче и председник Србије Александар Вучић речима да је "гледао разне циркусе у животу, али да никада није видео циркус какав су спремни да направе Аљбин Курти и његове муве са доњег дела леђа попут Соње Бисерко и Ненада Чанка".

"Срби са Косова и Метохије остаће на КиМ упркос жељи Аљбина Куртија и Ненада Чанка, Соње Бисерко и многих других да Срби са Косова и Метохије нестану. На памет ми не би пало да тако нешто смислим, кратко али глупо", рекао је Вучић.

"Невероватно је да давно доказани антисрби 'моле' Kуртија да заштити Србе које свим средствима и силама прогони како би их отерао или свео на њему прихватљив и безначајан број. Мислим да се очигледно ради о подметању како би се Београд представио као немоћан да помогне и заштити преостали део српског становништва на северу КиМ. Могуће је да се, по ко зна који пут, скрене пажња са проблема на КиМ и изазове немир и нестабилност у Рашкој области", каже за РТ Балкан, коментаришући вест из Куртијевог кабинета, историчар и публициста из Сјенице Салих Селимовић, који веома добро познаје прилике у овом крају Србије.

Наш саговорник додаје да му до данас "није познато да се на подручју Новог Пазара или Сјенице праве куће и станови за Србе са КиМ" као што су Куртију пренели Бисерко и Чанак.

"Свакако ће овакве информације узнемирити муслимане/Бошњаке у овом делу Србије, јер би се у том случају мењала постојећа верско-конфесионална и национална структура становништва. То би вероватно користили у пропагандне сврхе екстремисти, па можда и део руководства неких од странака овде које се одржавају на нападима на републичку власт и државу Србију", каже Селимовић.

Он истиче и чињеницу да су "власти државе Србије веома много учиниле последњих година на веома коректним односима са Бошњацима и Старој Рашкој, а веома су видљиве и значајне инвестиције у путну инфраструктуру, школство и здравство".

"Искрено се надам  да овакве прљаве политичке игре Чанка и Бисерко, а и њима сличних 'пријатеља'  и Срба и Бошњака, неће проћи. И Срби и Бошњаци су на овом подручју издржали и превазишли много већа искушења", закључује Селимовић.

За бившег контраобавештајца Љубана Карана поступак Ненада Чанка и Соње Бисерко у Приштини у најмању руку је за кривичну пријаву због узнемиравања јавности, а вероватно и за кривично дело изазивање међунационалног сукоба, нетрпељивости.

"Њихов поступак може да има и неку вишу конотацију када се има у виду ровитост ситуације на том простору као и безбедност државе. Они намерно иду тамо где ниједан Србин не би отишао и договарају нешто управо са онима којима је циљ да Срба тамо нестане. Очигледно је да овде постоји и зла намера према решавању политичких проблема с којима се у овом тренутку судара Србија. Они овим поступком помажу Куртију, подстичу Србе да оду с Косова, јер, ето, за њих се граде објекти, што би они остали на Косову кад могу да уживају у неким зградама без икаквих проблема које ће добити џабе", каже Каран.

Наш саговорник уверен је да Санџак, односно Рашка област нису сада случајно изабрани.

"Знају они добро да је то трусно подручје где се Србија, заједно с Бошњацима свим силама труди да ситуацију одржи у нормалном стању коегзистенције, добрих међунационалних односа, узајамног поштовања, заједничког живота. Они провоцирају немире на том подручју, желе да кажу Бошњацима да неко плански и смишљено насељава Србе на подручју где они живе. Да неко жели да промени етничку структуру тог простора. Наравно да то може изазвати узнемирење међу Бошњацима, да кажу, ево, неко на подручју где смо ми доминирали као национална мањина сада покушава да наше интересе потпуно, на перфидан начин запостави, изигра, да нас превари док ми покушавамо да организујемо заједнички живот и напредак", закључује Каран.