Србија и Балкан

Закон о држављанству опет узбуркао страсти у Црној Гори, из Брисела стигло упозорење

РСЕ наводи да је промену Закона о држављанству и потписивање споразума о двојном држављанству са другим земљама подржао и премијер Спајић
Закон о држављанству опет узбуркао страсти у Црној Гори, из Брисела стигло упозорењеGetty © hamzehsh12

Након што је црногорски премијер Милојко Спајић подржао иницијативу за промену Закона о држављанству, огласио се Брисел упозорењем да Подгорица мора да их "држи у потпуности обавештене о својим намерама" пре било какве одлуке о двојном држављанству.

"Као земља кандидат, Црна Гора треба да се уздржи од било које мере која би могла да угрози стратешки пут земље у ЕУ или безбедност ЕУ, укључујући коришћење прерогатива за доделу држављанства", речено је за Радио Слободна Европа (РСЕ) из Европске комисије.

РСЕ наводи да је промену Закона о држављанству и потписивање споразума о двојном држављанству са другим земљама подржао и премијер Спајић који је рекао да Црна Гора не сме да се одриче "своје деце".

Према његовим речима, има око 300.000 случајева које би овај закон требало да "препозна". Спајић је касније рекао да ће влада на иницијативу скупштине радити на изради законодавног оквира који би успоставио систем двојног држављанства, по угледу на земље ЕУ.

Црна Гора са 630.000 становника, забрањује двојно држављанство.

Председник Центра за мониторинг и истраживање Златко Вујовић рекао је за РСЕ да би укидање забране двојног држављанства омогућило државама које имају велике ресурсе и геостратешки су заинтересоване за Црну Гору да утичу на њене изборне резултате.

"У конкретном случају, то је српски председник, јер они имају довољно ресурса и политичку агенду да то раде. Као што покушавају да утичу на изборе у Босни и Херцеговини и на Косову, тако желе и у Црној Гори где рачунају да би могли да доводе и преко 150.000 бирача на изборе", тврди он.

Рестриктиван Закон о држављанству донела је 2008. власт Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића. Према њему држављанство се стиче рођењем, пореклом, пријемом или споразумом о двојном држављанству са другом државом. Такав споразум Црна Гора нема ни са једном земљом.

Проблем са двојним држављанством је што би свака промена броја бирача, могла да игра кључну улогу у изборном процесу. Другим речима, тврди РСЕ, Србија би вршила "изборни инжењеринг" и тако довела до "нестанка Црне Горе као независне државе".

Један од иницијатора, лидер Демократског фронта Милан Кнежевић рекао је да би измена закона требало да буде "један од приоритета" владе, а да они који добију двојно држављанство, а имају пребивалиште у Србији, не би требало да гласају у Црној Гори.

РСЕ је одмах нашао експерта Вујовића који тврди да је то све "димна завеса" како би се сакрила права намера Србије - "да Црна Гора идентитетски све више личи на Републику Српску".

Интересантно је да РСЕ није нашао за сходно да упита званични Београд или  некога из, како то они називају, "проруских и просрпских" партија у Црној Гори за коментар. Нити хиљаде Црногораца који живе у Србији.

image