Србија и Балкан

Брнабић: Не постоји уговор са "Рио Тинтом", имају само истражна права за "Јадар"

На питање да ли држава може да прекине сарадњу са "Рио Тинтом" уколико та компанија не испуњава услове, Брнабић је навела да би озбиљном борбом на арбитражи држава могла да прекине сарадњу са том компанијом уколико би студија о процени утицаја на животну средину показала да би рудник и то постројење имали девастирајући ефекат по животну средину
Брнабић: Не постоји уговор са "Рио Тинтом", имају само истражна права за "Јадар"Getty © Maja Hitij

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је данас да не постоји уговор државе са рударском компанијом "Рио Тинто" за пројекат "Јадар", већ да они имају истражна права за тај пројекат, који су добили 2004. и да још нису аплицирали за експлоатацију, а да ће она настојати да се у парламенту разговара о тој теми.

"На основу тих истражних права 'Рио Тинто' је радио истраживање. До 2012. године девет пута су им потврђена та истражна права и сваки од тих девет пута им је проширен опсег истраживања. У међувремену, 2006. године, а онда додатно потврђено и 2011. године - мења се закон који каже, само онај ко има истражна права може да се пријави да добије експлоатациона права", рекла је Брнабић за ТВ К1.

Она је тако одговорила на питање да ли Србија има такав уговор са "Рио Тинтом", који ће моћи да се раскине уколико компанија не буде испоштовала све прописе државе Србије, објашњавајући да никаквог уговора нема, а да компанија свакако мора да ради по законима државе.

Она је додала да је оно што је променила као председница владе 2017. године, било то што је потписан Меморандум о разумевању са компанијом "Рио Тинто", јер је њој било важно да се установе две важне ствари.

"Да имамо на папиру, неким споразумом о сарадњи и разумевању, да имамо под један, да морају да се поштују највиши светски стандарди за заштиту животне средине и под два, да све што може да остане у Србији, остане у Србији. Дакле, да ми не извозимо руду, да не извозимо сировине и да све што може и од истраживања, било шта што може да се уради у Србији, да се не ради у Аустралији, у Америци, него да се ради у Србији да би то донело додатно богатство нашој држави", рекла је Брнабић.

Она је истакла да ће истрајати у борби да се у парламенту одржавају дијалози и дискусије о рударењу литијума и пројекту "Јадар".

На питање да ли држава може да прекине сарадњу са "Рио Тинтом" уколико та компанија не испуњава услове, Брнабић је навела да би озбиљном борбом на арбитражи држава могла да прекине сарадњу са том компанијом уколико би студија о процени утицаја на животну средину показала да би рудник и то постројење имали девастирајући ефекат по животну средину.

"Али ми треба да дођемо до студија. Али да имате студију, ви морате да имате просторни план усвојен у Лозници, морате да дате нешто што се зове решење о експлоатацији, што се глупо зове, јер нема везе са експлоатацијом, него то обухвата садржај студије. Али ви имате људе који не желе да виде студију", рекла је Брнабић.

Подсетила је да ће, уколико дође до експлоатације, то бити рађено у подземном руднику, а на тврдње које постоје у јавности да ће "најпрљавији" део производње бити прерада руде сумпорном киселином, Брнабић је навела да се сумпорна киселина на дневном нивоу користи широм Србије, укључујући и пољопривреду.

image