"Артемис" поново у ваздуху: Овај пут се на мети извиђачког авиона нашла источна Србија

У питању је авион, који се налази у власништву компаније "Леидос дифенс груп" са седиштем у Вирџинији, ког поменута компанија редовно "изнајмљује" Оружаним снагама САД за потребе њихових шпијунских мисија

Извиђачки авион за прикупљање обавештајних података и пресретање комуникација ЦЛ-650 "артемис" који користи Ратно ваздухопловство Оружаних снага САД, данас је поново летела око граница Републике Србије и то изнад територије Румуније.

Како се могло видети на сајту "Флајтрадар", летелица је полетела јутрос око 7 сати из Констанце, односно базе "Михаил Когалничану". Одатле се запутила према западу и преко Букурешта стигла до града Крајова, одакле је почела да кружи на потезу Крајова-Темишвар.

Иначе у питању је авион, који се налази у власништву компаније "Леидос дифенс груп" са седиштем у Вирџинији, ког поменута компанија редовно "изнајмљује" Оружаним снагама САД за потребе њихових шпијунских мисија, конкретно за извиђање, осматрање и праћење активности Оружаних снага Републике Србије.

"Артемис" је опремљен специјалном опремом - системима за прикупљање података путем електронских сигнала (ELINT, Electronic Intelligence) и радаром за бочно осматрање помоћу ког се могу осматрати и пратити покретни циљеви на копну и мору.

Америчка војска од почетка 2024. године редовно користи ову летелицу за осматрање наше војске, а претпоставља се да су главни предмет интересовања системи ПВО кинеске производње ФК-3 и недавно представљени ХКу-17. Вреди подсетити да је лет овог авиона последњи пут РТ Балкан забележио 30. јула, а "артемис" је тада кружио изнад БиХ.

Тада се поводом лета америчког авиона огласио и председник Републике Српске Милорад Додик, који је изјавио да амерички извиђачки авиони, који надлећу простор Српске, немају ништа занимљиво да сниме осим природних богатстава, али да њих неће добити.

Овде, каже Додик, нема никаквих покрета, ништа што би за њих било интересантно, осим можда природних богатства које су "пикирали".