Србија и Балкан

Вучић примио акредитивна писма нових амбасадора Швајцарске, Израела, Шведске, Данске и Чешке

Председник Србије пожелео је добродошлицу новоизабраним дипломатама, те захвалио њиховим државама на подршци Београду у разним областима, као и ЕУ путу
Вучић примио акредитивна писма нових амбасадора Швајцарске, Израела, Шведске, Данске и Чешке© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Председник Србије Александар Вучић у Палати "Србија" примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора Швајцарске, Израела, Шведске, Данске и Чешке.

Новој амбасадорки Швајцарске у Србији Ан Лугон-Мулен Вучић је пожелео добродошлицу и успех у раду, а током састанка су разговарали о економским односима Србије и Швајцарске.

"Изразио сам захвалност на подршци коју Швајцарска пружа нашој земљи у области развојне сарадње која се успешно одвија дуже од 30 година. Нагласио сам заинтересованост Србије за интензивирање политичког дијалога и указао на важност даљег унапређења парламентарне сарадње", написао је Вучић на Инстаграму.

Додао је да је новој амбасадорки поновио да је чланство у ЕУ стратешко опредељење и приоритет спољне политике наше земље, али и истакао да је питање Косова и Метохије за Србију од највишег националног државног значаја.

Израелској амбасадорки Бен-Илан председник Србије пожелео је успех у дипломатској мисији учвршћивања односа и ширења сарадње између двеју земаља.

"Изразио сам наду да ће уважена амбасадорка током мандата унети у свој ангажман и личну ноту, будући да је њен отац рођени Београђанин, што представља још једну, врло посебну, спону између наших народа", рекао је Вучић.

Према његовим речима, разговарали су о геополитичким и економским питањима од значаја и узајамног интереса, док је он нагласио да је интензивирање дипломатских напора у циљу постизања одрживог мира у свим актуелним сукобима пресудно значајно за будућност глобалног поретка и да Србија, у том смислу, остаје искрено посвећена свим иницијативама које могу да помогну у постизању тог циља.

Председник Србије упутио је срдачну добродошлицу амбасадорски Краљевине Шведске Шарлоти Самелин и пожелео јој много успеха током обављања дужности у Србији.

"Шведска је један од најзначајнијих скандинавских партнера наше земље. Стога смо опредељени да у наредном периоду јачамо узајамно корисну сарадњу и додатно интензивирамо наш политички дијалог на свим нивоима. Разговарали смо и о низу регионалних и глобалних питања, а ја сам још једном потврдио опредељење Србије да да пун допринос регионалној стабилности", написао је Вучић.

Вучић је и амбасадорки Данске Делер Кардел пожелео успешан мандат у Србији, уверен да ће богато дипломатско искуство које је стекла широм света умногоме допринети јачању односа између двеју земаља.

"Истакао сам да је Данска једна од најзначајнијих скандинавских партнера наше земље и изразио интерес Србије за даљим ширењем узајамно корисне сарадње уз додатно интензивирање политичког дијалога на свим нивоима. Захвалио сам Данској на подршци нашем ЕУ путу, указавши на стратешко опредељење Србије да својим угледом допринесе миру, стабилности и напретку нашег заједничког континента", написао је председник Србије на Инстаграму.

Такође, како је рекао, искористио је прилику да је детаљније упозна са Специјализованом изложбом ЕКСПО 2027, будући да би учешће Данске умногоме обогатило ову престижну манифестацију.

Амбасадору Чешке Републике Јану Бондију Вучић је такође пожелео успешан дипломатски мандат у Србији, док су разговарали о динамичном развоју билатералне економске сарадње коју карактерише све већа робна размена и трговина услугама, уз растући прилив чешких инвестиција.

"Изразили смо заинтересованост за даље унапређивање у свим областима од заједничког интереса, чему ће веома допринети предстојећа посета чешког премијера", констатовао је председник Србије и додао да цени подршку Чешке процесу проширења Европске уније, а посебно путу Србије ка пуноправном чланству.

image