Србија и Балкан

Будимир: Процес проширења ЕУ нема везе са стварним стањем у једној земљи

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је раније да је ЕУ започела приступне преговоре са Албанијом, Северном Македонијом, Украјином и Молдавијом, те да би БиХ могла да буде следећа на реду
Будимир: Процес проширења ЕУ нема везе са стварним стањем у једној земљиGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Чињеница да су Северна Македонија, Украјина и Молдавија испред БиХ говори да процес проширења Европское уније нема везе са стварним стањем у једној земљи која треба да јој приступи, рекао је министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Будимир је указао да су Молдавија и Украјина, која је тренутно у највећем рату који се води после Другог светског рата на територији Источне Европе, бољи кандидати од БиХ која је, уз све политичке проблеме, стабилна и без безбедносних изазова.

"То говори да се процес проширења води по идеолошкој матрици и да нема никакве везе са стварним стањем у земљи која треба да приступи Унији", навео је Будимир.

Сматра и да се одговор на питање ко је кочничар пута БиХ ка ЕУ може наћи на основу стања у администрацији ентитета и заједничких институција у БиХ.

"Погледајте како функционишу заједнички органи, а како функционише Република Српска под снажним политичким, финансијским и економским притиском. Ми смо стабилни и испуњавамо договоре које смо прихватили, док на другој страни договор траје онолико колико траје и став око тог договора. Ако се став промени до послеподне, неће ни договор вредети", каже Будимир.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је раније да је ЕУ започела приступне преговоре са Албанијом, Северном Македонијом, Украјином и Молдавијом, те да би БиХ могла да буде следећа на реду.

image