Србија и Балкан

Брисел се секира: Зашто се Вулин састаје с Путином

На најаву да ће се сутра састати Вулин и Путин реаговала је Европска унија
Брисел се секира: Зашто се Вулин састаје с Путином© RT Balkan / Tanjug / AP

Европска унија реаговала је данас на најављен састанак потпредседника Владе Србије Александра Вулина и руског председника Владимира Путина.

У одговору за Радио Слободна Европа, Брисел је навео да је ЕУ Србији поручила да одржавање веза са Русијом "у време агресије на Украјину" није компатибилно са вредностима Уније и процесом придруживања.

"Европска унија је била кристално јасна са нашим партнерима: односи са Русијом не могу да буду уобичајени након ничим изазваног и неоправданог агресорског рата Русије против Украјине", наводи се у одговору Брисела.

Из Брисела поручују и да ЕУ "жели да рачуна на све земље кандидате као на поуздане европске партнере за заједничке принципе, вредности, безбедност и просперитет".

Како је најављено, Вулин би требало да се састане са Путином сутра, 4. септембра на маргинама Источног економског форума (ЕЕФ).

Премијер Србије Милош Вучевић оценио је да не види ништа епохално ни страшно у сусрету Вулина с руским председником.

"Ми нисмо прекинули дипломатске односе са Руском Федерацијом, није забрањено да се неко сретне са представницима Руске Федерације", додао је Вучевић током обиласка Новог Пазара на југозападу Србије.

Подсетио је да се мађарски премијер Виктор Орбан, као званичник ЕУ и НАТО недавно у Москви састао са Путином.

"Ако је Орбану дозвољено, наравно да може и Вулин да се састане. Не видим шта је ту другачије, или другачији приступ. Ми да се извињавамо за нашу политику и да је правдамо, нећемо. Ми можемо да објаснимо нашу политику", закључио је Вучевић.

image