Путинова борба против електронских цигарета: Када ће Србија протерати вејпове из близине школа?

Електронске цигарете је, барем једном у животу пробао је сваки пети (20,8 одсто) петак и седмак, као и ученик првог разреда средње школе (19,7 одсто дечака и 18,4 одсто девојчица), показују резултати истраживања Института за заштиту јавног здравља "Др Милан Јовановић Батута"

Председник Русије Владимир Путин објавио је рат вејповима, пафовима и електронским цигаретама, a државна Дума би ове јесени могла да размотри усвајање закона о потпуној забрани продаје тих производа у Руској Федерацији.

Руско министарство здравља раније је упозорило на нову болест (евали) коју изазивају вејпови и електронске цигарете, а која даје симптоме сличне ковиду-19 и доводи до акутног обољења плућа.

Ситуација је све ургентнија и у Србији, јер иако Закон о дувану и Закон о заштити потрошача забрањују продају дуванских и сродних производа малолетним лицима. Ипак, вејпови и електронске цигарете су им доступни на сваком кораку, све чешће и у близини основних и средњих школа.

Такође, руски председник је средњошколцима у Кизилу, близу границе са Монголијом, поручио да "нису кул ако пуше вејп" и упозорио их је на штетност овог производа који негативно утиче, између осталог, и на репродуктивно здравље.

"Потребно је разумети до чега воде лоше навике. Многи људи, посебно млади, не размишљају о томе. А код младих је смањена репродуктивна функција. И код мушкараца и код жена. Односно, смањена је могућност рађања деце у будућности. Чини се да је модерно, да је кул пушити е-цигарете. Шта је кул у томе да се запали вејп? Ниси кул. Кул си када се бавиш спортом и када си добар ђак", рекао је руски лидер на отвореном часу под називом "Разговор о важним стварима" у новоотвореној школи у јужној Сибирској Републици Тиви у Русији.

Пулмолог у пензији др Лидија Сагић за РТ Балкан каже да у Завод за плућне болести и туберкулозу долазе све млађе генерације.

"То су деца из основних школа млађих узраста. По новим истраживањима електронске цигарете и слични производи имају пуно разарајућих ефеката због штетних хемијских супстанци од којих се састоје. Удисање тих материја доводи до неспецифичног запаљења дисајних путева, чине их преосетљивим, оштећује нормални епител плућа и постају склонији инфекцијама", наводи пулмолог.

Додаје да они који имају предиспозицију да развију хроничну опструктивну болест плућа, могу да очекују погоршање.

"Додатно се такође развија и зависност, баш као и у случају злоупотребе дувана", наводи докторка.

Заштитник потрошача: Уклонити радње из околине школа

Председник националне организације потрошача Србије Горан Паповић за наш портал каже да је сведок да његово дете од 12 година може да купи вејп са никотином где год хоће и да би те продавнице требало да нестану из околине образовних установа.

"НОПС је покренуо кампању да се забрани њихова продаја малолетницима, као и да се затворе специјализоване радње за продају електронских цигарета, арома, течности, наргила и дуванских врећица у близини школа, баш као и у случају кладионица. Да је злоупотреба све већа треба да примете и надлежни инспекцијски органи, Министарство здравља, санитарне инспекције и други", наводи он и примећује да иницијатива нажалост није заживела.

Паповић сматра да би требало пооштрити казне и усмерити тај новац на испитивање квалитета и друга истраживања е-производа.

"Дајте да не буде да се само декларативно залажемо за здравље и безбедност потрошача, да то урадимо мало озбиљније, то је и уставна обавеза", закључује наш саговорник.

Последње истраживање Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" о понашању у вези са здрављем деце школског узраста у Србији 2022. године, показало је да је сваки десети (10,2 одсто) ученик узраста од 11 до 15 година конзумирао цигарете.

"Електронске цигарете бар једном током живота пробао је сваки пети (20,8 одсто) петак и седмак, као и ученик првог разреда средње школе (19,7 одсто дечака и 18,4 одсто девојчица). Највећа употреба е-цигарета је међу дечацима првог разреда средњих школа (30,6 одсто). Снус (дувански производ за оралну употребу) или никотинске врећице (никотин без дувана) пробало је 4,9 одсто петака, седмака и ученика првог разреда средње школе", показала је студија.

Иначе, СЗО је пријављено да се у различитим електронским цигаретама користи око 8.000 арома, чији ефекти по здравље човека још нису познати.

Координатори за контролу дувана из региона истичу да се код конзумената аеросоли, односно течности у оквиру е-цигаре, могу јавити промене на ћелијама мозга, тј. да се развија зависност због никотина.

"Развијају се главобоља, поспаност, премор, а код дуготрајне конзумације овог производа долази до зависности. На плућима се због састојка који се зове диацетил развијају трајна оштећења плућног ткива, којим се повећава ризик за настанак рака плућа", упозоравају стручњаци.