Србија и Балкан

Институције на КиМ и даље блокиране: Приштина тражи изјаве због "фалсификованог потписа"

Реч је о још једном притиску на Србе, оцењују Миловић и Петковић
Институције на КиМ и даље блокиране: Приштина тражи изјаве због "фалсификованог потписа"© FOTO TANJUG/ STR/ bs

На северу Косова и Метохије тзв. косовска полиција шести дан блокираним држи зграде српских институција. Више стотина запослених и данас покушава да уђе у своје канцеларије институција Владе Србије, у којима су радили све до прошле недеље. Власти у Приштини су, јавља РТС, узурпиране објекте означили као своје и поставили су табле.

Потпредседник Српске листе Драгиша Миловић објашњава за јавни сервис да се од представника блокираних институција тражи да дају изјаве због наводно фалсификованог потписа.

"Имам информацију да се од појединих председника привремених органа и директора ових наших институција тражи да се дају изјаве, да се 5. овог месеца јаве у регионалну јединицу на север због наводног фалсификованог потписа", рекао је Миловић.

Оценио је да је у питању је још један политички притисак.

"Институционално, политичко и физичко насиље је свакодневно", истакао је Миловић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља да спроводи терор на северу КиМ, као и да сада хоће да хапси и политичке представнике српског народа.

"Налози да се челници Српске листе саслушају у својству 'осумњичених', због наводног 'фалсификовања докумената' јесу показатељ бруталног политичког прогона лидера Срба са севера КиМ који је наредио Аљбин Курти и који ће имати далекосежне последице", написао је Петковић на друштвеној мрежи Икс, наглашавајући да су о свему обавештени Кфор и међународна заједница.

Руководство српских институција ништа није "фалсификовало" и све су радили искључиво у складу са законом, пружајући услуге и Србима и Албанцима, подвлачи Петковић, додајући да, да је Курти формирао ЗСО - данас не бисмо били у оваквој ситуацији.

image